Откриха голямо златно съкровище край „Струма”

Изкоп от съкровището край "Струма"Откриха голямо златно съкровище край магистрала “Струма” в близост до селата Дрен и Делян. Археолозите са спасили останките от богато погребение на древен тракийски владетел буквално минути, преди на терена да нахлуят багерите на строителите на аутобана. Находките датират от VІІІ – ІV в. пр. н. е. Учените са намерили купища златни бижута, нагръдници на воини, ювелирни изделия от сребро и кехлибар буквално “под носа” на чакащите ги бетоновози.

Археолозите останали изумени от мащабите на тракийския некропол – каменните струпвания върху древните покойници се простират на площ 5825 кв. м. “Находката ни няма аналог в световен мащаб”, твърди ръководителят на разкопките Филип Михайлов.

Екипът е попаднал на находката още през пролетта, но откритието им е било пазено в тайна заради опасения от иманярски набези.

Каменните блокове образуват три успоредни редици и са използвани за погребения в продължение на няколко века – от ранножелязната до късножелязната епоха. Гробището е било за местната аристокрация.

Пернишките археолози са спасили много сребърни висулки във формата на луни, както и красиви сребърни медальони. Намерен е и уникален накит, непознат на учените досега. Той прилича на сребърна обеца, но е пружина с конусовидна висулка. Открити са и много стъклени мъниста, боядисани в зелено и синьо със завидна и за днешните майюстори украса и форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *