Орешарски: Темата „Делян Пеевски“ започва да ме забавлява

ОрешарскиТемата „Делян Пеевски” започва да ме забавлява, заяви в „Седмицата” на Радио „Дарик“ министър-председателят Пламен Орешарски. По думите му, тя не е номер едно в дневния ред на обществото, но има определени кръгове, които я поддържат. „Не вярвате, че разделението в обществото ни дойде от самосебе си, нали?”, риторично запита премиерът.

„Програмата и мерките, които правим, са насочени към един нормален мандат. А това обществото какъв мандат ще ни отпусне, е друга тема. Мен това не ме вълнува. Мен ме вълнуват мерките, които трябва да се свършат, и резултатите. За мен е важно кабинетът да прави каквото трябва да се прави. А пък иначе да става каквото ще”, заяви премиерът.

Орешарски коментира, че въпросът кой е предложил Делян Пеевски започва да го забавлява. „Не мисля, че това е въпросът номер едно на дневния ред на обществото в момента. Има определени кръгове, които имат интерес тази тема да стои на дневен ред, което означава – и да засилва разделението в обществото.

Разделението, на което сме свидетели тази година, не дойде от самосебе си”, обясни Орешарски.

Приоритетите на кабинета и през есента ще продължат да бъдат подобряването на бизнес климата и в рамките на възможното – провеждането на по-активна социална политика. Това обяви още министър-председателят Пламен Орешарски в предаването. „Мерки и в двете насоки вече сме взели”, напомни премиерът. По връзка с въпроса за коледните бонуси той отбеляза, че ще се направи всичко възможно, като подчерта, че в бюджета за настоящата година не са разчетени средства за това. „Всичко зависи от изпълнението до края на тази година”, обясни премиерът.

На въпрос за подготовката на бюджета за 2014 г. министър-председателят отговори: „Задал съм определени цели на министерствата, правихме работно обсъждане. Много ми се иска в този бюджет да има достатъчно мерки, които да насърчават растежа, и от друга страна да има подобрение в социалната политика, която водим”.

Пламен Орешарски подчерта, че всичко се постига с много труд и стъпка по стъпка. Попитан дали ще се промени ДДС режима за малки и средни предприятия, така че те да дължат ДДС само при получено плащане от страна на контрагентите си, министър-председателят отговори, че има такава законодателна инициатива. „Надявам се тя да бъде приета и от следващата година малкият бизнес да има още една глътка въздух”, отбеляза той, добавяйки, че на този етап не се разглежда отпадането на данък „лихва”.

„Предстои да отделим специално внимание на дискусиите по образованието, така че всички с общи усилия – ученици, учители и общество – да постигнем по- голяма ефективност на обучението, което е предпоставка и за по-голяма конкурентоспособност на икономиката ни”, каза министър-председателят по темата за образованието.

Премиерът Орешарски обяви, че новата версия на Споразумението за партньорство вече е изпратена в Брюксел и в момента там тя се оценява. „Очаквам в кратък срок да получим нови коментари, вероятно ще има и критики, с които ще се съобразим. Ще водим диалог, така че да намерим най-подходящия начин да изпълним със съдържание ключовия приоритет, който си поставяме – ускоряването на социално-икономическото развитие”, обясни Орешарски.

Според министър-председателя измежду многото ефекти за първите 100 дни на кабинета най-важното е, че в страната е намалял страхът. Той беше категоричен, че е важно в рамките на мандата да се направи колкото се може повече за подобряването на благосъстоянието на хората и за по- високото качество на живот.

Премиерът Орешарски потвърди в ефира на радиото, че капацитетът на страната ни за прием на бежанци е надхвърлен. „Ние нямаме не само капацитет, но в определена степен нямаме и опит”, добави министър-председателят. Той изтъкна, че ще се търси техническа помощ, за да се погрижи България по приемлив за международната общност начин за сирийските граждани, които търсят спасение у нас.

Премиерът изрази надежда ситуацията в Сирия да се подобри и бежанците да имат възможност да се върнат по домовете си. По думите му  ако се сбъдне най-лошият сценарий, вероятно може да се очакват десетки хиляди бежанци. Според премиера известно напрежение в бежанските центровете се получава преди всичко заради лошите условия и тяхната препълненост.

Премиерът Орешарски напомни, че едно от решенията на Съвета по сигурността към МС беше да се огледат подходящи помещения, които може да се преоборудват с минимални средства. Наред с това се проверява какви са възможностите, така че децата на сирийските бежанци да учат в български училища и да не се правят специални училища за тях. Попитан дали има терористична заплаха за България, министър-председателят отговори, че към нашата страна няма такава заплаха. „Има повишен риск не само в България, но и в целия регион. Взели сме съответните мерки”, добави Орешарски.

Премиерът каза още, че в Сирия има български граждани и има готовност при необходимост да се предприемат действия за тяхната евакуация. „Засега няма сигнали от страна на нашите граждани в Сирия, че искат да напуснат”, подчерта министър-председателят.

Премиерът Орешарски обобщи и резултатите от посещението си в Китай и участието си в Годишната среща на новите шампиони в град Далиен. Министър-председателят изтъкна срещите си с китайския премиер и с представители на големи китайски компании. „На тези срещи успяхме да засилим интереса към България. Говорихме основно за китайски инвестиции към страната ни, както и за възможностите за български експорт в Китай”, каза Орешарски.

По думите му, посещението в Китай само по себе си е успешно, но не е достатъчно. „Въпросът е след това да продължи интензитетът на контактите между България и китайския правителствен и частен сектор”, изтъкна министър-председателят.

Източник: fakti.bg

Един коментар по “Орешарски: Темата „Делян Пеевски“ започва да ме забавлява

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *