Орешарски нарушава закона, облагодетелства Цветан Василев

Орешарски и Цветан ВасилевДържавните дружества не спазиха шестмесечния срок, в който трябваше да разпределят парите си в банките така, че никоя да не държи повече от 25% от средствата им. Проверка е установила, че към 4 декември, когато срокът изтече, най-големите дружества, разполагащи и с най-големи депозити, не са спазили нормативните изисквания. Сега директорите им ще трябва да бъдат глобени с половината от заплатите им за три месеца напред. Муха ги ухапала,ако те взимат комисиони от банкерите,както се предполага от години.

Постановлението срещу концентрацията на средствата в няколко привилегировани банки беше прието от служебния кабинет на Марин Райков. От министерствата или не отговарят на въпросите, или обясняват, че тепърва ще обобщават и ако се наложи, ще глобяват нарушителите.

Данните, публикувани в края на май тази година, показаха концентрация на средства на държавни фирми в Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.

В началото на мандата си премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще извади парите на държавата от КТБ. Това беше потвърдено и от Сергей Станишев. Но нищо подобно не се случва.

КТБ е обвинявана, че с държавни средства купува влияние, включително и в медиите. При кабинета на Бойко Борисов стана увеличение на процента на парите на държавните дружества в банката.

При последните официални справки стана ясно, че КТБ държи почти всички пари на държавните дружества в икономиката и енергетиката. НЕК- 59.4%, Булгартрансгаз-96%, БЕХ-88.2% и „Булгаргаз“ – 90.85%. ЕСО – 94.76%.

В началото на октомври по Нова телевизия Татяна Дончева, бивш депутат от БСП директно заяви, че Сергей Станишев е дал на концесия правителството на Корпоративна търговска банка. А всички министри в кабинета са били предварително одобрени от кръга Цветан Василев-Делян Пеевски.

ТВ7 на Цветан Василев опорочи изборния процес на 11 май с фалшификацията „Костинброд“ и така докара на власт Тройната коалиция БСП-ДПС-Атака. Сега властта му се отблагодарява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *