Омбудсманът се самосезира за упражненото насилие при провеждането на протеста

Омбудсманът Константин ПенчевОмбудсманът Константин Пенчев образува проверка по собствена инициатива по повод на упражненото насилие при провеждането на протеста на 23.07.2013 г. в района на пл. „Народно събрание” и храм-паметника „Св. Александър Невски” в София.

В писмо, изпратено до заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, общественият защитник пише: „От кадрите, разпространени в средствата за масова информация и интернет, е видно, че по време на протеста граждани са получили различни наранявания. Има данни и за счупени камери на журналисти”.

С оглед на събирането на всестранна и пълна информация по случая омбудсманът настоява министърът да извърши проверка и да отговори на следните въпроси:

1.Какви превантивни действия по повод на протеста са предприети от страна на органите на МВР?

2. Употребени ли са сила и помощни средства от страна на полицията и жандармерията спрямо протестиращи граждани и кои обстоятелства са наложили употребата на такава сила?

3. В случай на употреба на сила и помощни средства – доколко това е било „абсолютно необходимо” и доколко е следван принципът на пропорционалност при употребата им?

4. Какъв е броят на пострадалите лица?

В писмото до министъра на вътрешните работи омбудсманът пита и дали са гарантирани трудовите права на служителите на МВР, ангажирани с осигуряването на обществения ред по време на продължаващите вече 42 дни протести, като междудневната и седмична почивка в установения минимален размер за предотвратяване на натрупването на умора и претоварване на служителите от МВР, отчетност и заплащане на полагания извънреден труд.

Източник: fakti.bg

2 коментара по “Омбудсманът се самосезира за упражненото насилие при провеждането на протеста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *