ОМБУДСМАНЪТ СЕЗИРА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА ПОВЕЧЕ ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ В ЧУЖБИНА

cik-bgnes

Само във Великобритания подадените  заявления надвишават 7 хиляди, а Изборния кодекс позволява да се откриват до 35 секции в една страна

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд заради броя на секциите в чужбина. Реакцията идва, след като наши сънародници се оплакаха, че няма да могат да гласуват заради очакван по-малък брой избирателни секции. Проблемът идва от записаните в Изборния кодекс правила, според които таванът на секциите в една страна не може да надвишава 35.

Подадените заявления от българите само във Великобритания обаче са над  7 хиляди и се очакват опашки. Заявления за гласуване на президентските избори са подали 34 хиляди българи, живеещи извън страната. От ЦИК признават, че практиката показва, че в чужбина гласуват няколко пъти повече хора спрямо броя на подадените предварително заявления. Най-много са желаещите във Великобритания, следват Турция, Германия, САЩ и Испания.

По думите на Манолова ЦИК има две възможности – или да наруши разпоредбата, която казва, че при 60 заявления трябва да открие секция, или да наруши разпоредбата, според която могат да се откриват до 35 секции в държава.

ЦИК ще мисли как да излезе от този казус до събота, когато трябва да излезе с официално решение за местата на секциите в чужбина. От комисията вече са пратили писмо на Външното министерство, в което искат информация за броя и разпределението на българската общност във Великобритания, и отдалечеността на местата едно от друго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *