ОЛАФ разследва Моника Станишева и Пламен Орешарски за обща далавера

Моника Станишева и Пламен Орешарски ОЛАФ разследва Моника Станишева и Пламен Орешарски за обща далавера от 2.250 млн. евро. Това съобщи бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев в „Часът на Милен Цветков“ по Нова телевизия. Той категорично заяви, че това разследване няма нищо общи с аферата „Хохегер“. Вие представяте ли си как изглеждаме ние в очите на Европейския съюз?, риторично попита той. Министър-председателят ни е разследван заедно със съпругата на председателя на българските и европейските социалисти.

Сигналът за тежки корупционни схеми между Моника Станишева и днешния премиер Пламен Орешарски е изпратен в началото на декември до европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и Европейската комисия.

През юли и септември 2006 години Министерството на финансите, ръководено тогава от днешния премиер Пламен Орешарски, обявява обществена поръчка за комуникационна стратегия за усвояване на средства от оперативните програми на съюза през периода 2007-2013 г. Орешарски в качеството си на финансов министър обявява дружеството „PR & Media” ЕООД за изпълнител на кампанията, на стойност 2 250 000 лв. без ДДС. Фирмата победител е собственост на Моника Йосифова, а днес действа  като „Актив груп” ЕООД, но продължава да е нейно притежание,Още при самото подписване на договора с МФ са извършени и първите манипулации, в полза на изпълнителя.

Подписаният публичен договор не съвпада с проектодоговора. Финансовата оферта на кандидата предвижда финансови плащания към втория етап до 50%, докато окончателният договор предвижда допълнителни авансови плащания на някои директни разходи. Има и редица други изменения на проектодоговора, които ясно са направени в полза на Моника Йосифова. Изменението на проекта на публичния договор е директно нарушение на правилата на работа на ЕС в областта на обществените поръчки, а така е реализирано негативно въздействие върху финансовите интереси на съюза.

Впоследствие обаче се развихря истинска корупционна далавера, от която става ясна цялата технология за лобиране, получаване на европейски поръчки и връщането на комисионни в огромни размери при управлението на Сергей Станишев. Основните действащи лица отново както и при аферата „Хохегер” са Моника Йосифова и съветника на Станишев в МС Росен Карадимов. Странични играчи в схемата са  Орешарски и Станишев.

Кражбата на европейски средства лъсва, след като адвокат Деяна Марчева е извикана в парламентарната комисия „Хохегер”, създадена в миналия парламент да даде показания за дейността си с австрийския лобист. Тогава тя разкрива и корупционната схема на Моника Йосифова по договор с финансовото министерство. Акцентът обаче е върху Петер Хохегер и така изхарчването на 2 250 000 лв. пари на ЕК остава незабелязано на заден план.

Адвокат Марчева посочва, че по договора на Моника с Пламен Орешарски е била подизпълнител на юридически услуги. Той е бил на стойност 35 хил евро, но след приспадане на авансовия данък на 28 септември 2006 г. е получила по сметката си  31 587 евро и 50 евроцента. От тях още на следващия ден прехвърля веднага на лична сметка на премиерския съветник Росен Карадимов сумата от 30 087 и 50 евроцента.

Адвокат Марчева обяснява, че според договорките им с Моника и Карадимов от цялата сума за нея са били предназначени 1500 евро за това, че е изготвила договора на „PR & Media”, а останалата част е трябвало да стигне до банковата сметка на последния председател на ДКМС. Марчева посочва още, че е работила през годините с Карадимов и вероятно за това е ползвана като таен приносител и пощенска кутия на комисионната.

Става ясно, че възползвайки се от голямата власт на премиерски съветник, Карадимов е уредил поръчката от МФ за Моника, а след това тя почтено си плаща цената за свършената услуга.Росен Карадимов не дава обяснения за каква конкретна работа е получил тези пари, как ги е отчел и дали е платил данъци върху тях. От справка на НАП, която не е цитирана в сигнала до ОЛАФ, Моника Йосифова плаща  допълнително на Карадимов още 75 хил. лв. Но този път сумите са преведени на фирма „КМ консултинг”, на жена му Нина Ненова.

Подател на сигнала до Олаф е Едвин Сугарев.

Източник: svobodennarod.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *