ОКОНЧАТЕЛНО ПРИЕХА ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА

Kalfin BGNES

 

Промените на Ивайло Калфин бяха гласувани вчера на второ четене в НС. С промените в пенсионното законодателство се въвежда плавно нарастване на възрастта за пенсия с крайна цел през 2037 година и мъжете и жените да се пенсионират на 65 години. За целта от догодина възрастта за жените ще расте с по два месеца на година до 2029 г., а за мъжете – през първите две години стъпката ще е два месеца, а от 2018 г. – един месец. При недостиг на стаж, хората ще могат да пенсионират на 65 години и 10 месеца до края на 2016 г., а от 2017 г. възрастта започва да се качва, докато стигне 67 години.

Според министър Калфин „възрастта от 65 години  за пенсиониране е установена със сегашния Кодекс за социално осигуряване през 1999 г. От тогава досега БСП е управлявало поне два пъти, а аз не знам да е отменена тази възраст. Нещо повече – в Кодекса за социално осигуряване има изискване тази възраст да расте с по шест месеца годишно.“

През 2017 и 2018 г. вноската за пенсия ще се увеличи с общо 2% и ще достигне 19,8 процентни пункта. Депутатите ни дадоха правото на избор къде да отиват вноските за втора пенсия. Изборът ще може да се прави многократно, през период от една година, но окончателният избор трябва да стане не по-късно от 5 години преди навършване на условията за пенсиониране. Депутатите приеха предложението на ДПС новите пенсионери да имат право да поискат преизчисление на пенсията си до 12 месеца след отпускането й, като посочат други три най-добри години, отпреди началото на 1997 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *