Огнян Минчев: Отказът от АЕЦ “Белене” и “Бургас – Александруполис” свалиха правителството

Огнян Минчев“Нямам партийни пристрастия – обвиненията, че подкрепям ГЕРБ и Бойко Борисов са евтина манипулация. Не защитавам интереси, защитавам позиция. Пари от българска политика не вземам. Прогнозите ми – доколкото съм ги правил – съвпадат доста точно с реалността”, каза политологът Огнян Минчев в отговор на обвинения, че интернет класата помогнала на олигархията да свали Борисов.

На дебат, организиран от Фондация „Фридрих Еберт” и Институтa за политически и правни изследвания, Минчев заяви: „Интернет интелигенцията се превърна в неочакван съюзник на олигархичното задкулисие в осъществяването на практическото оперативно мероприятие за отстраняването на ГЕРБ от власт“. През 2001 г. ключов съюзник на задкулисната олигархия по отстраняването на управлението на Костов беше Симеон Сакскобургготски. Тази година нямаше цар под ръка, поради което това отстраняване беше осъществено с неочакван съюзник – интернет класата, интернет интелигенцията, която напълно легитимно не можеше да понася нито управлението на ГЕРБ, нито лидера на ГЕРБ по културни причини”, обясни Минчев.

Това изказване на политолога отприщи серия от критични публикации в онлайн издания по негов адрес, както и десетки отзиви на потребители в личния Facebook профил на Минчев. “Моята оценка не свързва блогърите с олигархията, а се стреми да формулира различните групи и причини за опозиция на ГЕРБ. И ми омръзна да се оправдавам за това, което мисля и говоря пред радикални революционери, появили се вчера или снощи”, отсича политологът.

Той е съгласен, че хората имат всички основания да протестират. Още повече – когато координирано 3-те ЕРП-та утроят сметките на 25-30% от населението. Минчев смята, че икономическата политика на ГЕРБ бе погрешна и той го е казвал това и преди.

”Но не това беше причината за кампанията – оперативно мероприятие срещу ГЕРБ – както хипер-инфлацията не беше причината за оперативното мероприятие срещу кабинета на Жан Виденов. В единия случай – с Виденов – причината беше отказът да даде тръбите за газа на Мултигруп и Газпром, във втория – отказът от Белене и Бургас – Александруполис. Освен това управлението на ГЕРБ предизвика целенасочено вътрешно-олигархично преразпределение на ресурси и позиции, от което, разбира се, имаше недоволни. Ключови групи от олигархичното задкулисие свалиха ГЕРБ. Това не е въпрос на политическо пристрастие – това са фактите, които са широко известни”, категоричен е Минчев.

Източник: bulgaria-news.bg

Един коментар по “Огнян Минчев: Отказът от АЕЦ “Белене” и “Бургас – Александруполис” свалиха правителството

  1. Паричките на Путин, които трябва да стигнат чрез Сатанишеф до партийните ядки в страната срещу протеста към правителството на Лешникотрошачката, явно се насочват и към изгладняли депутати от ГЕРБ. Така наистина ще се види кой чист, кой осран.
    А с това апаратчикът Путин показва страха си от едно „истинско братско посрещане“ в София от българския народ. Парите ще мобилизират най-хищните орди на комуняги, турци и всякаква слугинска тяхна провинциална паплач да създадат безредия срещу народния протест и да мотивира полицейските сили за налагане твърде рано на „военно положение, може би и с танкове?“. Като създаде начални провокации за реакции от страна на мирнопротестиращите, провинциалната червена паплач ще цели опровергаване мирния характер на протеста в очите на целия свят. Типична гноясала комунистическа КГБ-„стратегия“. Така се стигна до свръхизостряне на напрежението през зимните месеци, използвано за незаконно узурпиране на властта от червените заговорници и техните слуги, дори и след честно спечелени избори от ГЕРБ..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *