Обикновен кръвен тест разкрива момента на смъртта

ТестОбикновен кръвен тест може да предскаже дали човек ще умре през следващите пет години.

Учени от Естония и Финландия съобщават за създаването на специален тест, определящ вероятността от смърт от различни болести. За тази цел се използва кръвна проба, след което се идентифицират общо четири биологични маркера, показващи риска от смърт от болест в близко бъдеще, предават от chudesa.net. Биомаркер може да е биологична молекула, ген или някакви други характеристики, използвани за идентифициране на биологично състояние или заболяване.

Взети са проби от 17 хил. здрави участници, наблюдавани след това пет години. Самите проби се изследвани за наличие на повече от сто различни биомолекули.

По време на проучването, довело до създаването на любопитния тест, общо 684 души умират от различни болести, включително рак и сърдечно-съдови заболявания. Изследователите откриват, че всички те са със сходни нива на четири биомаркера – албумин, цитрати, алфа-1-кисел гликопротеин и размер на частиците на липопротеините, които са с много ниска плътност.

Всеки пети участник с прекалено високи нива на биомаркерите умира през първата година на наблюдението.

Учените отбелязват, че биомаркерите отразяват риска от смърт от различни болести. Те се надяват, че  въпросният тест може да бъде използван в бъдеще за идентифициране на хора, изглеждащи здрави, но които имат някакво сериозно латентно заболяване. Въпреки това обаче те посочват, че са нужни повече изследвания, за да може резултатите да се приложат и в клиничната практика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *