НЯМА УСТАНОВЕНИ НОВИ ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС НАС, НО ОЩЕ СЕ ЧАКАТ РЕЗУЛТАТИТЕ НА КОНТАКТУВАЛИТЕ С БОЛНИ

Laboratoriya koronavirus bgnes

Няма установени нови случаи на коронавирус у нас. Поетапно в София пристигат пробите на хората, които са били в контакт с четиримата с COVID-19 от Плевен и Габрово. Това съобщи тази сутрин началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски. Както вече стана ясно, пробите от Габрово са 140. За Плевен все още се уточняват. Все още се уточняват и групите, които ще бъдат изследвани. На този етап пробите са на медицински персонал и на хората, контактували със заразените.

Ген. Мутафчийски съобщи, че в Габрово ще бъдат тествани обитателите на старчески дом. Причината –жена от дома е била пациентка на болницата и е изписана като здрава. В Габровската болница ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност, каза още ген. Мутафчийски, който тази сутрин е разговарял с директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов. Той уточни, че мярката се взема, за да се избегне възможността от заразяване на медицинския персонал.

Дезинфекция върви денонощно във всички отделения както в Габровската, така и в Плевенската болници. Генералът посочи, че няма още установяване на нулевия пациент. В Габрово само мога да кажа, че двете пациентки, които са установени нямат нищо общо помежду си, въпреки че беше разказана история как това е сестрата, която се грижила за пациента – не е вярно”, каза той.

Пред БНТ директорът на болницата в Габрово д-р Минко Михов съобщи, че към София вече са изпратени 94 проби на контактни лица. Днес по обяд се очакват резултатите. Той съобщи още. че ситуацията в болницата през нощта е била спокойна. “Персоналът съдейства изключително активно. До сега никой не е отказал да дойде на работа, не е отказал разпореждане. Има пълно съдействие от страна на персонала”, каза д-р Михов. Има готовност за разкриване на допълнителни легла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *