НОИ: Обвързват пенсиите с продължителността на живота?

ПенсииВ НОИ не е разработван проект и от там не възнамеряват да инициират предложение за намаляване на срока, за който се изчисляват обезщетенията за майчинство. Това заяви в пред Нова телевизия управителят на НОИ Бисер Петков. Той допълни, че това не е в компетенциите на осигурителния институт.

Петков припомни, че през 2011 г. се удължи срокът за изчисление на обезщетенията за майчинството, за безработица, за временна нетрудоспособност, а от 2012 г. имаше ново удължаване на срока с още 6 месеца. „Целта на тези законови мерки беше да се постигне по-голяма обвързаност на осигурителния принос на лицата и размера на обезщетенията, които получават“, обясни Петков. По думите му НОИ няма да инициира промяна в тази посока. Що се отнася до пенсиите, той заяви, че в краткосрочен план няма опасност осигурителният институт да остане без пари, за да ги изплаща. В момента разходи за пенсии са в рамките на планираните.

Според шефа на НОИ е възможно възрастта за пенсиониране да се обвърже със средната продължителност на предстоящия живот на хората в пенсионна възраст, тоест да се приеме ретроспективен подход. Възможно е и да се предприеме и проспективен подход, тоест възрастта да се обвърже с прогнозната продължителност на живота на хората в пенсионна възраст. „Тези въпроси изискат сериозен дебат“, заяви шефът на НОИ.

За реформата „Дянков“, Петков коментира, че от осигурителният институт са оповестявали финансовите ефекти от увеличението на възрастта и стажа с по 4 месеца от 2012 г. Става въпрос за по-малко новоотпуснати пенсии и 35 милиона по-малко разходи за 2012 година. Очакванията на експертите за ефекта от увеличаването на възрастта и стажа е, че те ще доведат до ново понижение на броя на отпуснатите пенсии и намаляване на разходите за пенсии, заяви Петков.

Източник: faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *