Новото начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация

Нов кабинетПроф. Георги Петков Близнашки

Роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска област.

Възпитаник е на Английската езикова гимназия и на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1983 до 1987 г. е асистент, до 1990 г. е старши асистент, а от 1988 г. е доктор по конституционно право с тема на дисертацията „Правно положение на постоянните комисии в Народното събрание“.

От 1990 г. до 2004 г. е главен асистент по конституционно право, Катедра „Конституционноправни науки” на Юридически факултет на СУ. От 2009 г. е професор по конституционно право.

Проф. Георги Близнашки развива богата академична дейност. От 2011 г. е член на Факултетния съвет на ЮФ на СУ. Преподава дисциплини в бакалавърски и магистърски програми на СУ, ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград, ВСУ „Черноризец Храбър“ и Нов български университет.

През първата половина на 90-те години Георги Близнашки е бил експерт към Националната кръгла маса, експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание и народен представител в 36-то Народно събрание. През 2004-2005 г. е експерт към Комисията за изменения и допълнения в Конституцията, образувана от 39-то Народно събрание.

През 2005-2006 г. е наблюдател в Европейския парламент, а през 2007 г. – депутат в ЕП, член на Конституционната комисия и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.

В периода 2005-2009 г. е народен представител в 40-то Народно събрание, член на Комисиите по образование и наука и по европейските въпроси.

През февруари 2014 г. оглавява Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.

Автор е на повече от 70 научни трудове на конституционно-правна тематика – монографии, студии и статии.

Христо Иванов

Роден е на 13 септември 1974 г. в София.

Христо Иванов е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон (САЩ) в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.

От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите (American Bar Association – Rule of Law Initiative). От 2002 г. до 2006 г. е независим консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона.

От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

От 2002 г. е вписан като адвокат.

Владее английски и руски език.

Новото служебното правителство ще има четирима вицепремиери, единият от които ще е служебният министър на правосъдието Христо Иванов. Министърът на правосъдието в служебното правителство ще бъде и вицепремиер. „С това искам да дам ясен знак, че върховенството на закона е в основата на демократичната и правова държава, включително и над нейните силови структури“ – това обяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на служебното правителство днес. За втори пореден път правосъден министър е и вицепремиер, но в кабинета на Пламен Орешарски вицепремиерът Зинаида Златанова имаше като ресор координацията на звената в изпълнителната власт, свързани с усвояването на еврофондовете. Ресорът на Христо Иванов като вицепремиер ще е правосъдие, вътрешен ред и сигурност.

„Утре официално разпускам 42-то Народно събрание и назначавам служебен кабинет. Служебното правителство е формирано и при работата си ще спазва принципите на експертност, надпартийност“, каза още президентът.

Служебен министър-председател ще бъде проф. Георги Близнашки, когото президентът представи като виден конституционалист, доказан демократ и европеец.

Състав на служебното правителство

Министър председател – проф. Георги Близнашки.

Екатерина Захариева – вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране;  юрист

Проф. Йордан Христосков – вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика;

Христо Иванов – вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието;

Илияна Цанова – вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз;

Даниел Митов – министър на външните работи;

Румен Порожанов – министър на финансите;

Васил Щонов – министър на икономиката и енергетиката;

Светлана Жекова – министър на околната среда и водите;

Николина Ангелкова – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Васил Грудев – министър на земеделието и храните;

Йордан Бакалов – министър на вътрешните работи;

Велизар Шаламанов – министър на отбраната;

Мирослав Ненков – министър на здравеопазването;

доц. Румяна Коларова – министър на образованието и науката;

Мартин Иванов – министър на културата;

Евгения Раданова – служебен министър на младежта и спорта.

Проф. Георги Близнашки: Слага се ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация

В кратката си, но много емоционална реч, проф. Близнашки заяви, че във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението.

Слага се ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация, каза още проф. Близнашки, след като даде пример за насоката: „От снощи бяха премахнати заграждения около националните политически институции. Това беше едно от нашите намерения в първите стъпки на новото правителство.“

„Основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията. Това правителство трябва да осигури добра администрация, която остава отзивчива“, подчерта Георги Близнашки.

Основни приоритети пред служебния кабинет, извън ангажимента за гарантиране на честни избори, са внасянето на стабилност, подобряването на образа на България в рамките на ЕС и НАТО, продължаване на работата по ключови реформи.

„Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа да бъде направена актуализация на бюджета, няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, ще направим всичко възможно да помогнем. Нека проявим солидарност към тези хора и да се помолим природата да бъде по-милостива“, добави той във връзка с бедстващите от наводненията.

Пълния текст на изявлението на президента Росен Плевнелиев и на служебния премиер проф. Георги Близнашки вече е публикуван на сайта на президентството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *