НОВИ ПРОТЕСТИ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

epa04122425 A group of people participates in a protest against the Government of Nicolas Maduro in San Cristobal, Venezuela, 12 March 2014. Demonstrations againts Government started one month ago and have left more than 20 dead people and hundreds injured.  EPA/JORGE CASTELLANOS

Причината е, че властите изтеглиха старите банкноти от обръщение и така свиха парите в брой

Държавата въведе нова банкнота от 100 боливара и даде на народа само три дни да смени старите си купюри с нови. Това предизвика огромни опашки пред банките. Много от хората срещнаха сериозни проблеми в опита си да сменят парите си. Президентът шокира закъсалата държава в неделя, когато обяви, че правителството ще изтегли банкнотите от 100 боливара през следващите дни. Той поясни, че купюрите от по 100 боливара ще бъдат спрени в сряда, а венецуелците имат 10 дни да ги разменят.

Нови банкноти трябваше да бъдат пуснати в обращение в четвъртък, но все още не са ползвани никъде. Така много венецуелци се оказаха в ситуация, в която не могат да напълнят резервоарите на автомобилите си, за да отидат на работа, да си купят храна и да купят коледни подаръци.

В допълнение към хаоса много банкомати останаха празни и счупени. Пред офисите на централната банка в Каракас и Маракайбо се образуваха огромни опашки. Там банкнотите от 100 боливара все още могат да бъдат предадени и депозирани за още няколко дни.

Според президента Мадуро смяната на банкнотите ще помогне за справяне с недостига на храна и основни продукти в държавата. Обаче икономисти са на мнение, че действията са икономически безсмислени и няма да помогнат за разрешаване на икономическия дисбаланс.

Мерките на Мадуро предизвикаха гняв сред венецуелците, които вече са уморени от дългите опашки за храни и лекарства, на фона на недостига на продукти и огромната инфлация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *