Нови мерки! КАТ променя правилата за проверки на пътя

КАТНови мерки за контрол на пътните полицаи ще борят корупцията сред тях. Оказва се, че след последната операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР от 60 проверени екипа само един не се е поддал на изкушението да вземе пари и това всъщност са били служители под прикритие, съобщи БНТ в свой репортаж.

Утре на национално съвещание във вътрешното ведомство ще бъдат обсъдени проблемите и набелязани конкретни мерки за преодоляване на корупцията на пътя. Това каза пред кореспондента нанационалната телевизия в Брюксел вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Според него проблемите не трябва да се премълчават. Една от новите мерки ще е забраната на рутинните проверки. Това ще позволи голяма част от патрулите на пътя да бъдат пренасочени към местата, където има концетрация на битовата престъпност.

По новите правила водачите ще бъдат спирани само в 4 случая – при видимо нарушение на правилата, когато се вози опасен товар, ако има съмнение, че водачът е употребил алкохол и когато има данни, че шофьорът е участник в катастрофа или престъпление.

„При всеки един от тези случаи полицейските служители трябва да съобщават по радиостанцията, че спират автомобил и причината за проверката. Това ще повиши възможностите за контрол“, коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Според Йовчев в МВР има два основни проблема – организацията на работа и компетентността на служителите.

„Въвеждането и влизането в сила на една инструкция автоматично няма да реши проблема. Това ще отнеме доста време, много усилия на министерството, на колегите, но аз мисля, че скоро ще имаме положителни резултати и ще вървим в тази посока независимо какво ще ни струва“, заяви Йовчев.

За по-добър контрол на автопатрулите ще бъдат монтирани джи пи ес устройства, които ще следят дали се движат по предварително утвърдените маршрути.

ИЗточник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *