НОВИЯТ САРКОФАГ НАД ЧЕРНОБИЛ ПРЕМИНА УСПЕШНО 72-ЧАСОВИ ПРОБИ, ЗАВЪРШЕН Е НА 99%

Chernobil bgnes

Новият саркофаг над разрушения четвърти блок от АЕЦ „Чернобил“ премина 72-часова пробна експлоатация и е готов на 99 процента, съобщи украинският премиер Володимир Гройсман. Построяването му се наложи, тъй като старият саркофаг, изграден след катастрофата, вече не може да осигури надеждна защита от радиацията.

„Основната задача на властта е да гарантира чистотата на околната среда. Правителството ни завърши проекта „Укритие“, възстановихме целия комплекс от мерки, за да гарантираме живота и здравето на хората. Сега ситуацията е напълно стабилна. Заедно с международните ни партньори прилагаме най-новите технологии и решения за преодоляване на последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ.“ – коментира Гройсман.

Украинското правителство заедно с международните си партньори изпълнява редица проекти в Чернобилската зона. Наред със завършването на саркофага приключва и работата по хранилището за отработено ядрено гориво ХОЯТ-2, работи се по оборудването на Централното хранилище за отработено гориво, развива се алтернативна енергетика.

Най-тежката авария в атомна електроцентрала в историята на човечеството става рано сутринта на 23 април 1986 г. При планово спиране на четвърти блок от АЕЦ „Чернобил“ на територията на тогавашната Украинска съветска социалистическа република избухва взрив в реактор тип РБМК-1000. В атмосферата са изхвърлени стотици тонове токсични газове. Налага се евакуация в 30-километрова зона около централата. Преките и косвени жертви на ядрената катастрофа са стотици хиляди.

Благодарение на самоотвержената работа на т.нар. ликвидатори от целия Съветски съюз над разрушения енергоблок до ноември 1986 г. е издигнат саркофагът, наречен обект „Укритие“. През ноември 2016 г. с усилията на международен консорциум над него бе поставена нова защитна арка, но монтажните дейности по нея продължават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *