НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА БНР Е АЛЕКСАНДЪР ВЕЛЕВ

Aleksandyr Velev bgnes

Мандатът на досегашния директор на радиото Радослав Янкулов изтича в края на май

Изборът беше направен днес на редовно заседание на Съвета за електронни медии. Кандидатурата на Александър Велев бе избрана измежду 12-те участници в конкурса единодушно с 5 гласа. Всеки от петимата членове на СЕМ представи предпочетените от него трима кандидати – на базата на техните концепции за развитието на радиото през следващите три години и на уменията им да управляват бюджетна организация с 1400 служители и държавна субсидия от 42 млн. лв.. В „тройките“ на четирима от членовете на СЕМ беше името на Александър Велев, предаде БТА.

Велев смята да се опита да възстанови кореспондентската мрежа на БНР и по този начин да се конкура с националните телевизии, които от години иззеха слушателите на сутрешния блок на радиото чрез своите политически сутрешни блокове. Той посочи още, че ще редуцира броя на програмите в радио „България“. Александър Велев има намерение да създаде и единен нощен блок за всички програми на БНР,  тъй като в момента слушаемостта на голяма част от различните нощни блокове била нула. За да привлече младежка аудитория, Велев предалага радиото да пусне мобилни предложения за смартфони.

Александър Велев е роден през 1963 г. Завършил е 91-ва немска езикова гимназия в София, след това икономика в УНСС през 1989 г. и факултативно журналистика. В БНР е от 1990 г. Работи като международен редактор, водещ на новини и различни предавания. Специализира в Швейцарското радио. Уволнен е през 1995 г. заедно с 6 журналисти, които създават „Свободно слово“. През 1996 г. работи във в. „Новинар“, след това в радио „Тангра“ и ФМ+, води предаването „Защо“ в Дарик радио, завежда „Връзки с обществеността“ на профсъюз „Промяна“.  Спечелва дело срещу БНР, връща се и през 1997 г. става директор на „Хоризонт“. За известно време заминава като кореспондент в Скопие.  От януари 1998 г. до януари 2001 г. е генерален директор на БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *