„НОВА ДЕМОКРАЦИЯ“ С УБЕДИТЕЛНА ПОБЕДА НАД ПАРТИЯТА НА ЦИПРАС

Micotakis bgnes

Днес новият гръцки премиер Кириакис Мицотакис ще положи клетва

Дясната опозиционна партия „Нова демокрация“ официално печели предсрочните парламентарни избори в Гърция, съобщиха световните информационни агенции. Тя ще управлява страната с пълно мнозинство от 159 депутати в 300-местния парламент.

“Държавата гордо вдига главата си отново”, каза Мицотакис по телевизията, като по-рано резултатите показаха, че партията му „Нова демокрация“ е победила убедително лявата партия СИРИЗА на досегашния премиер Алексис Ципрас. Гръцкият премиер, който напуска поста си, е поздравил с победата Кирякос Мицотакис и ще го приеме в резиденцията си, за да му предаде поста.

Поражението на СИРИЗА се дължи на болезнените икономически реформи, които той проведе, за да извади Гърция от тежката икономическа криза, в която се намира от 2008 г.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос е заявил пред държавната телевизия ЕРТ, че това е голяма победа за „Нова Демокрация“. Хората са повярвали в тяхната програма, въпреки че е неясна. Избирателната активност е била около 57% – една от най-ниските от десетилетия.

Управляващата коалиция на радикалната левица СИРИЗА получава 31.32% от гласовете и 85 места, движението за промяна KINAL – 8.26% и 23 места, Комунистическата партия на Гърция – 5.3% и 14 места, крайно дясното движение “Гръцко решение” на Кирякос Велопулос – 3.77% и 10 места, движението на бившия министър на финансите Янис Варуфакис MERA25 – 3.37% и девет места.

Крайно дясната партия “Златна зора” не влиза в гръцкия парламент. Тя спечели 2.9% и не преминава изискуемата от закона трипроцентна бариера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *