Новата инициатива „Висящият хляб“ взриви Фейсбук

БарманБлаготворителната кампания „Висящ хляб“ буквално взриви социалните мрежи в България. И само за броени часове над 30 магазина и заведения в цялата страна лепнаха обозначителни стикери с каузата, пише „Стандарт“. Казват, че идеята се е зародила в Неапол преди години. Когато сте в магазин, или в кафене с приятели, може да платите вашите и още 1,2 или 3 стоки или кафета допълнително. Точно те са „висящите хляб, кафе или сандвич“, които след това се търсят от затруднени финансово хора.Първата касова бележка с подарена ароматна чаша кафе бе пусната от Етно бар „Red house“ във Варна в петък вечер в 18,41 часа. Светкавично 12 заведения от София също отговориха на благородната кампания, стартирала в морската столица. Барове и ресторанти в Златица, Бургас, Пазарджик, Банско, Добринище, Русе, село Просеник и Чирпан се обявиха като част от „Висящо кафе“.

Страницата на общността във Facebook събра над 6000 последователи за ден. „Собственици на дюнери и хлебопекарни също декларираха частие в кампанията“, сподели пред „Стандарт“ управителят на „Red house“ Марин Сотиров. В събота сутринта в бара вече имаше платени 4 кафета. „Още никой не си е поискал „висящо кафе“, но и това ще стане, все пак кампанията сега излиза от интернет“, допълни още Сотиров. Стъклени купи ще държат празни капачки или топчета с точната бройка на „висящите“.

Всички заведения от инициативата ще са с еднакви стикери със съответните надписи „Подари кафе на непознат“ или „Подари хляб на непознат“. Идеята е всички обекти да са с еднакво обозначение, за да улеснят хората, които искат да почерпят с хляб или да се възползват от вече платен такъв, обясняват създателите на старницата „Висящо кафе“ във Facebook.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *