НИНОВА ПОДКРЕПИ КЬОВЕШИ ЗА ЕВРОПРОКУРОР

nINOVA BSP

БСП даде висока оценка на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България

Като лично мнение председателката на БСП сподели, че подкрепя Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС. Ако се стигне до гласуване в Европарламента, социалистите щели да излязат и с партийна позиция, и да инструктират своите евродепутати как да гласуват.

На какво основание българското правителство гласува избора за европейски прокурор, питат още социалистите. „Госпожа Кьовеши заслужава този пост и го е доказала с работата си“, изрази лично мнение Корнелия Нинова. Позицията на партията обаче може да е различна. Тя ще бъде обсъдена, ако изборът влезе в ЕП за гласуване.

В доклад на ЕК за България за 2019 година се посочва, че две трети от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции касаят местни видни политически личности, но правителството не е провело разследване за финансови злоупотреби. Нинова припомни, че все още не е ясно кои са политиците, които са получавали в куфарчета пари от шефа на фалиралата КТБ Цветан Василев.

„Зад големите кражби в страната стоят местни, видни политически личности, над които има чадър“, отбеляза Нинова. Ще настояваме за отговори, заключи Нинова, защото това, според нея, е най-тежкият удар, който България е получила от правителството. Затова и от БСП настояват Европейската прокуратура да започне реални разследвания за злоупотреба с европейски средства в България.

Корнелия Нинова определи решението на КОМПИ за финансовия министър като субективно, след като антикорупционният орган се произнесе по имотните казуси с финансовия министър Владислав Горанов и обяви, че не открива конфликт на интереси. „Смятаме, че е прикриване на истината по отношение на конфликта на интереси на министър Горанов“, коментира още Нинова.

БСП даде висока оценка на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България. „Това е стъпка към диалог и подобряване на отношенията между нашите две страни“, каза Корнелия Нинова на брифинг на „Позитано 20“. Нинова подчерта, че позицията на БСП по енергийните проекти е ясна – страната ни имала нужда от тях – и от АЕЦ „Белене“, и от „Южен поток“ преди да бъде спрян, и от преминаването на „Турски поток“, изброи соцлидерката.

Според нея обаче правителството на Бойко Борисов загубило много време и възможности през последните години. „Поискало ли правителството гаранции от ЕК за „Турски поток“? Ако да, получило ли ги е. Ако не, защо не ги е поискало. И какво ще предприеме оттук насетне да получим тези гаранции“, запита Корнелия Нинова.  По думите й правителството на България било на етап добри пожелания, предизборен пиар и нищо конкретно. Относно газовия хъб „Балкан“ Нинова припомни, че „Газпром“ няма да участва в проекта. „Оценяваме високо визитата, но от нея няма конкретни резултати за стратегическите енергийни проекти“, добави председателката на левицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *