НИНОВА ОБВИНИ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЧЕ Е ИЗОЛИРАЛО ПРЕЗИДЕНТА ОТ ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

Ninova bgnes

Карадайъ: Останахме в периферията на ЕС, Председателството на Съвета на ЕС е на България, а не на управляващата партия

Добра организация, но слабо откъм политическо съдържание европредседателство – това видя лидерът на БСП Корнелия Нинова в остра реч след премиера Бойко Борисов, който отчете работата на правителството, начело на Съвета на ЕС. „Председателството беше възможност за Европа и България, но тя беше пропусната. Управляващите трябва да си вземат поука“, каза още лидерът на Левицата.

Тя заяви, че председателството е било превърнато в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек. „Правителството по това време излъчваше нестабилност на управляващата коалиция. Държавата излъчваше несигурност“, заяви тя.

Нинова се обърна към управляващите с думите: „Изолирахте президентската институция. Президентът Радев се опита да компенсира онова, което българското правителството не направи. Вие не пропуснахте да го охулите дори за това“.

Как защитихте българския национален интерес, попита тя Борисов по повод на поредния протест на земеделските производители. Нинова посочи и че по време на председателството е имало 72 протеста и ги изброи. Председателството започна с шесторно убийство и завърши с убийството на затворник, премина Нинова и към теми от вътрешната политика.

Не се е случила ревизията на Дъблинския регламент. Защо не успяхте да постигнете напредък, попита червеният водач. Няма как да ни приемат в Шенген. Къде са мерките за преодоляване на неравенствата, продължи с въпросите Корнелия Нинова. Председателството беше изключително важно, допълни тя и посочи, че не вижда и конкретни ангажименти за интеграцията на Западните Балкани.

„Ще кажете, че и БСП ви завижда. Сигурно и тези стотици хиляди българи по улиците на протести и те ви завиждат, сигурно онези ваши коалиционни партньори и те ви завижда“, каза още тя.

Председателството не можа да мобилизира енергията на българското общество, държавата излъчваше нестабилност, посочи Корнелия Нинова. Според нея сме пропуснали възможностите на ръководството на Европейския съюз.

По време на изказването на Нинова председтаелят на паррламента Цвета Караянчева няколко пъти и направи забележка, че просрова времето, което й е отделно да говори. Караянчева дори спря за малко микрофона на Нинова. Председателят на парламента нито веднъж не направи заблежка на премиера, който също говори по-дълго отколкото беше предвидено. „Само да кажа, че гоподин Борисов говори 15 минути, а госпожа Нинова и опозицията 16 минути и 4 секунди“, каза Караянчева, когато Нинова спря да говори.

Критики към правителството и работата му по Председателството отправи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обясни, че на практика председателството е нормално, протоколно и рутинно събитие, но за България това е първото председателство и затова е важно – за да се видим като част от европейския процес и европейския дневен ред. Гражданите на ЕС, включително и българските, очакват конкретни резултати – икономически растеж, сближаване на стандарта, посочи Мустафа Карадайъ и разкритикува отстъплението в кохезионната политика, отсъствието на темите за общата селскостопанска политика, икономиката, културата.

Какво се случи със сектор транспорт, с мобилността, попита лидерът на ДПС и установи, че като че ли се е забравило, че България и част от ЕС и българите са европейски граждани. Според него и по време на председателството се забелязва отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната, властвали са разделение и противопоставяне, расизъм и ксенофобия.

Геостратегическите интереси на страната минават през евроатлантическата интеграция и въпреки успехът на поставянето на темата за Западните Балкани, „нали си даваме сметка, че оставаме в периферията“, заяви Мустафа Карадайъ. Той е недоволен, че темите за еврозоната и Шенген не са постигнали придвижване и са останали на заден план.

„Председателството е процедура, с коятот ние се справихме чудесно“, коментира председателят на парламентарната група на „Обединените патриоти“ Волен Сидеров. По думите му по време на това председателство българският глас се е чул. „Ние показахме, че не искаме да бъдем периферия на Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *