НИКУЛДЕН

Nikulden

Освен именниците празнуват и банкерите и търговците

На 6-ти декември празнуваме Никулден, Ден на банкера, Ден на търговеца, Ден на моряците и рибарите, Ден на дарителя. Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар – помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Преданието казва, че Свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии злато в дома на обеднял търговец, за да омъжи дъщерите си и да се спаси от безчестие. На Никулден се приготвя шаран, считан за слуга на светеца.

Свети Никола е патрон на рибарите и мореплавателите и господар на океаните, моретата, реките и езерата. Живял е през III век в Патара, днешна Турция, по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Затова днес всички кораби спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светецът покровител. Свети Никола освен покровител на хората, кръстени на името му, е и личен и семеен покровител, в неговия ден се уреждат семейни и родови срещи.

С решение на Асоциацията на търговските банки и на БНБ от 1992 г. църковният празник Никулден се отбелязва като празник на банките и банкерите. На 27 октомври 1992 г. при откриването на втората среща на банкерите във Варна денят е обявен като Ден на българските банки. За първи път се чества в параклиса на сградата на Българска народна банка с панахида за загиналите банкови служители през войните. В момента в България има 27 банки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *