НИКОЙ НЕ Е ВИНОВЕН ЗА НАВОДНЕНИЕТО В БУРГАС ОТ 2014 ГОДИНА, ПРИ КОЕТО ЗАГИНАХА 3 ДУШИ

5819749

Досъдебните производства срещу неизвестен извършител са прекратени

Няма виновни за смъртта на две жени, които загинаха при наводнението на пътя Бургас – Созопол, в района на парк „Росенец“, преди 3 години. От поройните дъждове в Бургаско през 2014 г. загинаха бургазлийките Недялка Толева (69 г.) и Камелия Желязкова (21 г.), както и 27-годишен мъж. Досъдебното производство за смъртта на двете жени е прекратено преди година, съобщи БНР. Според делото, основната причина за наводнението е лошото време.

В нощта срещу 6 септември 2014 г., пътят между Созопол и Бургас бе залят, а приливната вълна понесе автомобили в близкото дере. За конкретния случай, няма действие или бездействие от страна на длъжности лица, което пряко да е довело до трагедията, обобщава Червеняков. Назначената съдебно – хидроложка експертиза е посочила пет фактора, които са предизвикали наводнението. Измереният 24 – часов валеж е бил 176 л/кв. м. Подобно явление, се казва в експертизата, се случвало веднъж на между 100 и 1 000 години.

Вторият е проектирането и строежа на пътя Бургас – Созопол, който минавал през „негативна форма на терена“. Тоест – никой не е предполагал, че ще се образува приливна вълна именно на това място.

Освен това е констатирана лоша поддръжка на водосбора на р. Отманлийска, който е бил обрасъл с дървесна и храстова растителност, което частично е възпрепятствало нормалния отток на реката. В последствие, Община Бургас извърши корекция на коритото на реката.

Отбелязан е и човешки фактор, заради замърсяване в района със строителни отпадъци и автомобилни гуми.

Последното посочено от експерта е, че инцидентът е станал в тъмната част на денонощието, което е спомогнало за неговите размери и човешките жертви.

Подобни досъдебни производства, срещу неизвестен извършител, бяха образувани и за жертвите на последните наводнения в района на Бургас и Камено преди няколко седмици. Припомняме, при наводненията в Бургас от т.г. загинаха петима души. Приливна вълна от нощта срещу 25 октомври 2017 г. помита дома на възрастно семейство. Мъжът почина в болница дни след инцидента, а тялото на съпругата му бе открито в Мандренкото езеро. В нощта на бедствието загинаха трима души.

Окръжната прокуратура ще трябва да разследва дали има виновен за поредното бедствие или отново това ще е времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *