НЗОК ИЗПЛАТИЛА 1 300 000 НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗАРАДИ COVID-19

Salchev bnt

Пациентите се връщат в болниците, страхът от коронавируса е преодолян и лекарите работят без страх, за да могат да обслужват пациентите си. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в сутрешния блок на БНТ.Той допълни, че не се налага актуализация на бюджета на касата заради направените разходи за коронавируса. . „Приходната част на бюджета е в същите параметри като миналата година. В момента актуализация не се налага“, посочи той.

По повод проследяване на пациентите, които се изписват от болниците, Салчев посочи, че има последващ контрол от страна на контролните органи на НЗОК, който се осъществява по отношение на риска. „Ще има оценка от страна на пациента за неговата удовлетвореност от различните звена на здравната помощ. Той може да направи обратна връзка чрез безплатно приложение за мобилни телефони, което ще бъде пуснато в понеделник. В момента то е в тестов режим. Тази апликация ще помогне да видим къде има проблем в определен град. Всеки месец ще обобщаваме данните по региони, за да знаят и колегите от РЗИ къде има проблем. По отношение на качеството на лечението нашите контрольори на място следят дали всичко е според алгоритмите“, добави Салчев.

През април месец спадът в приема на болниците е бил около 25-30%, но в последния месец се наблюдава увеличение в обема на дейности. През май месец спрямо април месец се отбелязва 114% изпълнение на приема в болниците, отчете проф. Салчев. По думите му в момента болниците ще трябва да реорганизират така дейността си, че да могат да приемат всички хора, отложили лечението си.

Според него проблем е, ако искаме да вкараме електронната рецепта, електронното направление и електронното досие, трябва да започне ежедневното им отчитане. В момента те се отчитат на месечна база и шефът на НЗОК не може да даде данни например за миналия месец за извънболничната помощ.

Проф. Салчев заяви, че не трябва да се увеличава здравната вноска, защото натоварва населението. Самата здравна система трябва, на базата на здравната вноска, която е определена в момента, да рационализира средствата, така че първо да бъдат доволни пациентите и договорните партньори, обясни шефът на НЗОК.

„Ако не беше лошата НЗОК, не знам, ако имаше много конкуренти, как щяха да се справят през периода на извънредно положение“, каза проф. Салчев в заключение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *