НЕПРИЯТНА ИЗНЕНАДА: ПЕСКОВ ОТРИЧА БОРИСОВ И ПУТИН ДА СА СЕ ДОГОВОРИЛИ ЗА ТРЪБА НА „ТУРСКИ ПОТОК” ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ

борисов путин_0

Той заяви, че при разговорите между руският президент  и българският премиер не са постигнати конкретни договорености, което се разминава с разпростарнената вчера информация

Руската федерация и България проявяват интерес за развитие на проекта „Турски поток” през българска територия, но на преговорите между Владимир Путин и Бойко Борисов не са достигнати конкретни договорености. Това каза пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Нямаше и задача да се постигне договореност, нямаше и възможност на преговорите между президента и премиера да се договори това“, отбеляза той и допълни, че „България проявява интерес“. По думите на Песков „реализирането на този интерес на практика е обусловено от редица причини“.“Невъзможно е да се реализира, без да има определени гаранции от страна на Европейската комисия, на самата България, предвид предишния опит“, каза Песков, цитиран от БТА.

В сряда след срещата си с Владимир Путин българският премиер Бойко Борисов обяви, че Русия няма против да се направи връзка по сушата между строящия се „Турски поток“ и България, чрез който да се захранва газовият хъб „Балкан“. По-рано днес премиерът Борисов заяви, че Русия и Турция „нямат нищо против” разклонение на тръбата към нашата страна за последващ транзит към други държави от региона. По думите му „Турски поток” твърдо влиза у нас. Коментарите на самия Путин по време на пресконференцията също бяха в тази посока.

Песков допълни, че българската страна е представила идеята за създаване на хъб. „Имат желание да получат някое разклонение, но въпросът е – откъде, по коя линия, през какви граници“, каза говорителят на Кремъл. Песков отбеляза, че навремето газопроводът „Южен поток“ е бил в посока България, а „Турски поток“ вече фактически е изграден и е по-сложно да се прави ново включване.

„Интерфакс“ цитира и друг негов коментар – че все пак е възможно тръба от „Турски поток“ да стигне директно до българското крайбрежие. Този вариант беше категорично отхвърлен по-рано днес от Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *