НЕНЧЕВ ЗАМЕСИ И РУМЕН РАДЕВ В СПОРНИЯ ДОГОВОР ЗА РЕМОНТА НА МИГ-ОВЕТЕ

Nikolay Nenchev BGNES

Според военния министър в оставка новоизбраният президент препоръчал двигателите на самолетите да се ремонтират в Полша

Военният министър в оставка Николай Ненчев показа експертиза подписана от новоизбрания президент Румен Радев, който е посъветвал двигателите за МиГ-29 да се ремонтират в Полша и да се търси алтернатива. Така и Радев беше намесен в скандала за ремонта на 6 двигатели на МиГ в Полша. Именно за това е едно от двете обвинения, повдигнати срещу Ненчев от прокуратурата.

„В тази експертиза се отправя съвет към мен аз да търся алтернативи за тези двигатели и направо ми се препоръчва Полша. Експертизата ми е дадена от ръководителя на делегацията на България в Полша и е подписана от ген. Румен Радев”, показа документа Ненчев. „Докладната е от 2014 г. и тя е към Ангел Найденов, но стои в архива. Изготвена е от Румен Радев и е абсолютно прав в този случай – придържал съм се към тази експертиза”, каза още Ненчев. По думите му когато се Министерството на отбраната се обърнало за първи път към Полша станало ясно, че ремонтът на МиГ-овете ще бъде доста по-евтин и ще се изпълни в по-кратки срокове. Ненчев отхвърли и твърденията на прокуратурата, че с действията си е намалил летателните часове на българските Военновъздушни сили, тъй като по негово време е имало повече самолети, на които да се тренира.

„В първия момент, когато получих обвинението си мислех, че руската прокуратура ме обвинява. Нашата прокуратура защитава интереса на руската фирма ”, каза още Ненчев.

Ненчев коментира и второто си обвинение от прокуратурата: “ Посетих хората от Интендантско обслужване. Те нямат друга възможност за препитание. Разпоредих да се направи всичко възможно по закон да спечели държавната фирма. Спечели втората фирма, но тя впоследствие се отказа заради други поети поръчки. Тогава спечели нашата“.

Ненчев смята, че спрямо него са прилагани СРС-та. „Подслушван е министърът на отбраната, което е заплаха за националната сигурност. Не се знае кой ще използва тези материали и как. Мафията в България ме атакува чрез главния прокурор“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *