Немски депутат моли Брюксел да се намеси в България

Ханс-Петер УулПродължаващите вече седмици демонстрации и протести в София срещу правителството на премиера Пламен Орешарски, свидетелстват за тежките вътрешнополитически сътресения в страната, след провелите се предсрочни избори през месец май.

Това заяви германският депутат Ханс-Петер Уул, председател на работната група „Вътрешни работи“ към Бундестага, в официално писмо до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, с копие до членовете на Европейския парламент, в което дава израз на своето безпокойство от актуалната ситуация в България.

Уул пише, че „организираната престъпност и олигарсите се готвят да плячкосат страната насред Европейския съюз“ и призовава настойчиво Европейската комисия да не наблюдава безучастно тези процеси, а да се намеси незабавно.

Сериозна тревога сред германските партньори на България будят промените в сектор „Сигурност“. „По скандален начин, още в началото на мандата си, новото българско правителството опита да предприеме мерки, чиято ясна цел е, да обезсилят правовата държава и борбата с организираната престъпност.

Възлагането на полицейски функции на контраразузнавателната служба ДАНС – на което гледаме с подозрение, тъй като германската традиция не приема подобно сливане на полицейски и разузнавателни функции, е част от тези мерки на правителството. Такъв беше и опитът му да назначи – при това не в рамките на обичайната процедура – противоречивия медиен предприемач Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Едва след избухналите граждански протести той се отказа от поста си“, пише в писмото Ханс-Петер Уул.

Германският депутат настоява, европейските институции, основно Комисията, да реагират на кризата в членката на ЕС България и да порицаят, и санкционират ясно подкопаването на правовата държава.

„Трансграничното сътрудничество между службите за сигурност е съществен елемент от Пространството на свобода, сигурност и правосъдие. Ако обаче надеждното сътрудничеството с българските служби за сигурност вече не е възможно, тъй като те отчасти са свързани с организираната престъпност и отсъстват принципите на правовата държава, то следва това сътрудничество да бъде преустановено, докато всички отворени въпроси не бъдат задоволително изяснени“, подчертава Ханс- Петер Уул. Той призовава Съвета за правосъдие и вътрешни работи да изрази становище и да вземе съответно решение.

Членът на Бундестага изказва своята голяма загриженост и от факта, че „в членката на ЕС България, едно правителство е избрано с индиректната подкрепа на един отявлен антиевропеец и противник на ромите.“

В писмото си до еврокомисаря Йотингер Уул обяснява, как партийният лидер на дясноекстремистката партия „Атака“ Волен Сидеров помогна на новото българско правителство, оглавено от социалистите, да дойде на власт.

„Така отсега нататък, то зависи изцяло от неговата благосклонност. Това е фатален сигнал за една държава, от чиито усилия да интегрира представители на ромската общност в обществото и да спре миграцията по бедност, са засегнати благоденствието и единството на целия Европейски съюз“, отбелязва германският депутат.

Ханс-Петер Уул очаква Мартин Шулц, като президент на Европейския парламент и най-високопоставен представител на европейските социалисти в Европарламента, да получи уверение лично от председателя на българските социалисти и ПЕС, „че в бъдеще правителството в членката на ЕС България няма да продължи да бъде зависима от десни екстремисти“.

Германският депутат отправя призив към Европейската комисия „да вземе всички необходими мерки, с които да предпази България от ситуации подобни на тези в Румъния, или дори в Украйна“.

Ханс-Петер Уул алармира, че съществува опасност, досегашните успехи на България при реформиране на съдебната система и борбата с организираната престъпност, отразени в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, да бъдат провалени.

Депутатът от Бундестага заявява, че „мъчителното стабилизиране на страната от ЕС не трябва да остане напразно“ и моли Гюнтер Йотингер, да запознае еврокомисарите по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг и по вътрешен ред Сесилия Малстрьом с необходимостта от спешни действия в тази посока.

Източник: webcafe.bg

Един коментар по “Немски депутат моли Брюксел да се намеси в България

  1. САМО ДЕТО ЧЕРВЕНИТЕ АНАРХОФАШИСТИ, не изповядват кафяв „десен“ национализъм, а типична про-Путиновски КГБ-привързаност. Тези уроди изпитват ужас от Европейските демократични традиции, до които България едва-едва се бе докоснала. КГБ не прощава подобни стремежи.
    Дано както преди дядо Иван, сега дядо Йохан да помага, защото ние сме робски душици. Ненапразно се живурка 200 години под византийско и 500 години под турско робство…., пардон „присъствие“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *