Невероятно: Новата S-Класа харчи 3 л/100 км

S-Klasse W222Новата S-Klasse W222 е по-дълга с 20 мм в сравнение със своя предшественик, а широчината е нараснала с 12 мм. Въпреки уголемените габарити обаче масата на автомобила е по-ниска с 95 килограма. В W222 немците интегрират всички свои иновационни системи, голяма част от които са свързани с икономичността на топ-лимузината. В това отношение най-любопитна е модификацията Mercedes-Benz S500 Plug-In, която дава среден разход от 3 литра на 100 километра пробег.

Под капака на огромния седан е интегриран V-образен шестцилиндров двигател, който е снабден с турбокомпресор и разполага с мощност от 328 конски сили. Максималният въртящ момент на този агрегат е 480 Нм. Работи съвместно с електрически двигател, който добавя още 107 коня към и без това немалката мощ. Тандемът от гореспоменатите агрегати ускорява S500 Plug-In до 100 км/ч за 5.5 секунди, а максималната скорост е ограничена електронно на стандартните 250 км/ч.

Въпреки тези впечатляващи динамични характеристики средният разход на автомобила е 3 литра на 100 километра. Само на ток най-икономичната S-Klasse може да измине разстояние от 30 километра. Йон-литиевите батерии могат да се зареждат както от външен източник, така и от двигателя с вътрешно горене. Система за рекуперация на спирачната енергия също вкарва заряд в акумулаторите. Хибридната установка има четири режима на работа, които могат да се превключват от водача на автомобила.

При т.нар. съвместен режим Hybrid работят и двата двигателя. Вторият е наречен E-Mode и при него автомобилът се движи само на електротяга. Третият режим се нарича E-Save. В този случай електрическият двигател не работи. Автомобилът се задвижва само от бензиновия, а електрическата енергия са запазва. Последният режим е Charge. В този случай V-образният шестак, освен че задвижва колата, се грижи и за зареждане на батериите.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *