НА ТРЪГВАНЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ ПОЖЕЛА НА РАДЕВ ДА ДЪРЖИ ПОСОКАТА НА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ

Plevneliev Radev bgnes

Досегашният президент оцени отново мандата си като труден, но успешен

„Пожелавам ви от все сърце да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която българия да пострада. Нито един български президент не е допускал досега такава“, обърна се презединетът Плевнелиев към наследника си на Дондуков 2 Румен Радев. По думите му републиката е чиста и свята, колкото чисти са ръководителите й. „Да държите здраво посоката на европейското и демократичното развитие на България, на добър час, г-н президент, да живее България“, завърши обръщението си Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев заяви в словото си, че мандатът му е бил труден, но успешен, по време на който е държал правилната посока, задал е правилните приоритети, дал е, но не е взел, изпълнил е обещанията си. „Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща“, каза Росен Плевнелиев и допълни, че си тръгва с високо вдигната глава. Той заяви, че е работил посветено и всеотдайно за бъдещето на страната, властта за него не е била цел, а средство да бъде полезен за народа си. „Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах, това обединява, а не разединява“, каза досегашният президент.

„Немалко наши сънародници живеят трудно, не виждат перспектива, затова е важно да се работи за справедливост и прогрес, за модернизация и развитие, за повече, не по-малко демокрация и толерантност в обществото, институциите да служат на гражданите, а не на силните на деня, да гарантират правила и справедливост за всички“, заяви президентът Плевнелиев.

„Вярвах, че правото на силата е най-голямото безправие. Затова се борих за върховенството на закона и срещу геополитиката на разделяне на сфери на влияние. Мирът и демокрацията се остояват ежедневно и от всеки“, заяви още той. По думите му външната политика на България е била балансирана, а страната „стои“ добре на фона на кризите в света. Той се обърна към Радев: „Тежък беше моят мандат, тежък ще бъде и вашият. Пожелавам ви да превърнете институцията не във властови център, а в център на баланс“, каза Плевнелиев.

Излизайки от сградата Плевнелиев беше мощно освиркан от хората, които чакаха този момент, предаде репортер на БГНЕС. Някои от тях бяха облечени в народни носии, други носеха българския флаг, имаше и такива с транспаранти, на които пишеше, че изпълнителната власт, заедно със съдебната власт са свързани с престъпни групи. Друг плакат пък призоваваше за спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. От своя страна Маргарита Попова се сбогува със служителите с прегръдки и бърза размяна на пожелания. Плевнелиев проведе разговор на четири очи с президента Радев, а Маргарита Попова с Илияна Йотова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *