На днешния ден държавата отстъпва БТК на Цветан Василев!

БТКДа бъде обезсилена т.нар. златна акция на държавата в Българската телекомуникационна компания, ще гласуват на днешното общо събрание акционерите – мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и руската VTB. С нея изпълнителната власт още при приватизацията на телекома преди десет години си беше запазила правото на вето върху основни решения.

Дневният ред предвижда особените права на привилегированата акция на държавата в дружеството да се отменят и да я трансформират в обикновена поименна безналична акция. „Златната“ акция даваше възможност държавата да блокира евентуална промяна на името на телекома, прекратяване или ограничаване на  дейността му, емитиране на нови акции, преобразуване на дружеството по какъвто и да било начин. Например, през 2008 г. държавата се възползва от това право и  забрани на компанията да продаде сто свои имота.

Второто решение, което се предвижда да бъде гласувано, е под условие, че всички акции на компанията бъдат придобити от мажоритарния й акционер „Вива телеком България“. То предвижда името на БТК да бъде сменено от БТК АД на БТК ЕАД.

Третата точка в дневния ред е за отписването на компанията от регистъра за публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от Комисията за финансов надзор.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *