НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО НЕ ДОПУСНА МАЯ МАНОЛОВА ОТ ДНЕШНОТО СИ ЗАСЕДАНИЕ

Manolova bgnes

Тристранката трябваше да разгледа закони, касаещи правата на хората с увреждания

Председателят на НСТС – вицепремиерът Валери Симеонов – твърди, че Манолова няма право да присъства, защото заседанието е закрито, а тя не е член на съвета и не е поканена официално. Той каза още, че ако Манолова е искала да присъства, е трябвало да се обърне към него преди заседанието. Омбудсманът обясни, че темите, които ще се обсъждат са важни, а по един от законопроектите дори тя е вносител – този за ранното пенсиониране на миньорите.

„Мястото на омбудсмана е там, където се обсъждат проблеми, които засягат правата хората и това ми е разрешено от закона за омбудсмана“, коментира Манолова, цитирана от БГНЕС. Манолова настоя на няколко пъти, че Законът за омбудсмана й дава право да присъства на всички заседания, които касаят до правата на българските граждани.

Синдикати и работодатели обаче се изказаха против присъствието на омбудсмана, позовавайки се на правилника за функциониране на Тристранката. Димитър Манолов, заяви: Можех и аз да доведа 200-300 миньори. Иван Кокалов от КНСБ също бе против омбудсманът да присъства на това заседание – в противен случай на базата на това наше изключение от правилника, всеки един може да дойде и да присъства и да ни става супервайзер, коментира той.

На днешното си заседание тристранката трябва да обсъди и проектите на постановления на МС за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза и на регионалните картотеки на медицинска експертиза, и изменение и допълнение на Наредбата медицинската експертиза, внесени от министъра на здравеопазването.

По-късно от БСП определиха като неприемливо изгонването на Мая Манолова. Те изпратиха до медиите позицията си по темата.“Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсионирането на миньорите – въпроси, които засягат пряко живота на хиляди българи. Ролята на обществения защитник е да отстоява правата на човека. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по присъствие на Омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения. Припомняме, че в петък, народни представители от БСП за България се срещнаха с миньори. И тогава, и сега заявяваме, че подкрепяме промените за пенсионирането им“, заявиха от левицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *