НАП ОТКАЗВА ДА ДАДЕ ОТСРОЧКА НА БИЗНЕСА ЗА НОВИТЕ КАСОВИ АПАРАТИ

Kasova belejka bgnes

Търговците поисакха удължаване поне до началото на 2020 година заради значителния разход, който трябва да направят

Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март догодина 2019 г., а целта на промените е оборотът на фирмите да излезе на светло. Апаратите и сега са свързани с НАП, но отчитането става веднъж месечно. Целта е то да бъде онлайн. Преди дни от бизнеса поискаха отсрочка за въвеждането на устройствата.

Общите разходите за бизнеса ще са значителни, от Националната агенция по приходите (НАП) обаче твърдят, че време за отлагане няма. „Не обсъждаме отсрочка за подмяна на касовите апарати“, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров пред бТВ. Той уточни, че годишно държавата губи приход от 330 млн. лв. заради липсата на регулация на софтуера на касовите апарати.

Според Ясен Танев, председател на управителния съвет на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, срокът трябва да бъде удължен, за да се прецизират изискванията към бизнеса. По думите му съгласно изискванията в момента достъпът до данни на НАП е твърде широк. Танев допълни, че подмяната на софтуера на едно устройство става за дни, а не за 15 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *