Най-новото в мрежата: Facebook пуска „социална“ търсачка!

Социална търсачкаНовата функционалност във Facebook ще позволява на потребителите да правят „натурални“ търсения в съдържанието на своите приятели

С помоща на търсачката ще могат да бъдат намирани неща като например „приятели, които харесват Star Wars или Хар Потър“.

Основателят и изпълнителен директор Mark Zuckerberg заяви, че това не е уеб търсачка и не се цели в Google.

Предварителните спекулации бяха, че най-голямата социална мрежа смята да невлезе в територията на Google в Интернет търсенето.

„Ние не индексираме Интернет“, обясни Зукърбърг по време на събитие в централата на Facebook в Калифорния.

„Ние индексираме нашата карта на социалния граф, който изграждаме – граф, който е наистина голям и постоянно се променя“

Според самите Фейсбук, социалния граф е името, дадено на огромния обем от данни, споделян между приятели в социалния сайт.

Огромния обем от информация включва снимки, статус ъпдейти, данни за геолокация, както и неща, които потребителите са харесали.

До сега Facebook бе силно критикуван за ограничените и нефективни възможности на търсачката. Новата търсачка ще разшири тези възможности. Тоест няма да има ново поле за търсене – всичко ще бъде интегрирано в добре познатото поле за търсене в горната синя лена на сайта.

Демонстрираното демо изглежда е много по-мощно от сегашната функционалност и възможности. В едно от представянията разработчика Том Стоки показа заявка за търсене „приятели на приятели, които не са обвърани в Сан Франциско“.

Същата технология би могло да се използва за подбор на персонал, като се изполва търсенето в огромния граф, за намиране на хора, които покриват нужните изисквания за дадена работа, както и взаимни връзки. Този тип заявки за ключови за LinkedIn, който към момента доминира като средство за осъществяване на професионални връзки.

Не на последно място от социалната мрежа коментират, че можете да видите само съдържанието, което хората са споделили с вас, това заяви пред репортери Ларс Расмусен, съосновател на Google Maps, но вече не работещ там. Повече инфо:  https://www.facebook.com/about/graphsearch

Източник: notrial.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *