Най – накрая разкриха мистерията с потъналия Титаник!

ТитаникТолкова много теории за съдбата на Титаник бяха разпространени през годините, но ето че и истината се появи.

Учени и астролози правеха опити да разберат защо Титаник преживя подобна трагедия.

Първите опити за някакви обяснения се появиха от инженери, които твърдяха, че е имало проблеми с конструкцията на Титаник и с  начина, по който е направен.

Според астролозите, имало е неблагоприятно положение на Луната и на Слънцето, заради което се е променила гравитацията там, предизвикала е пълноводие, откъсване на айсберги и Титаник погинал, предават от chudesa.net.

По мнението на морски специалисти, не е бил обмислен много добре самият маршрут и не са взети под достатъчно внимание айсбергите, които се движат из морето.

Казано по друг начин, Титаник потеглил на път по време, когато имало насищане с айсберги и неговото потъване нямало как да не се случи.

Тази теория беше опровергана, понеже Грант Биг – географ направил изчисления, че през 1909 – 1912 г. в морето е имало в пъти по-малко айсберги от тези, които могат да бъдат срещнати в периода от 1991 до 2000 г. – повече от 700 броя.

Ледниците днес се наричат скитници и те се отцепват, защото температурата значително се е повишила за разлика от миналото.

Днес също има потънали кораби в тази част на света, заради айсберги – MV Explorer през 2007 г. се врязал в един айсберг и потънал близо до Антакртида.

MS Fram през 2008 г. имал същата зла участ като MV Explorer, но през 2008 г.

Руски кораб – риболовен е последната жертва на ледовете през 2011 г.

Никоя от тези последни трагедии не е с мащаба на Титаник, но въпреки това не е за подценяване на обстановката в морето.

Титаник се е движил по т.нар. Северен морски път. Знае се, че е опасен, но въпреки това е най-бързия начин да се стигне до САЩ от Европа.

Последното научно твърдение е на изследователи от Университета в Шефилд.

Наистина айсберг е убиецът на Титаник, но той не е бил от обичайно плаващите из морето, а  се бил откъснал в края на лятото и началото на  есента на 1911 г. от Гренландия, защото е била наблюдавана промяна в характерния баланс между количеството на валежите и разтопяването на тамошните ледове.

Ако през 1912 г. корабоплаването разполагало с днешната техника – радари, сателити и други, Титаник нямаше да потъне на днешния ден преди 102 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *