Най-голямата корупция е в Перник, Кюстендил и Велико Търново

КорупцияНай-корумпираните чиновници, полицаи, съдии и работещи в инспекциите по труда са във Велико Търново, Кюстендил и Перник, показват данните от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) проведено през май тази година.

Най-честните държавни служители са пък в Смолян, Монтана и Търговище.

В изследването на ИПИ са участвали 1680 фирми от цялата страна, които са оценявали работата на местната администрация и възприятията им за корупция.

За втора поредна година оценката на бизнеса поставя Кюстендил и Перник в челната позиция на отрицателната класация. Спрямо 2012г, нивото на корупция в България се е влошило.

Смолян, Монтана и Търговище са отличниците в тазгодишната анкета, като са получили оценки малко над 4 (най-високата оценка е 5). Смолян и Търговище за втора поредна година са сред трите области с най-ниски възприятия за корупция.

Като най-неотзивчиви бизнесът оценява чиновниците в Благоевград, в София и в Стара Загора. По петобалната система те получават тройки. Най-отзивчиви се оказват работещите в администрациите на Варна, Бургас и Пазарджик – те получават съответно оценки от почти 4, 3.80 и 3.57. По критерия неподкупност най-добре се представят Бургас, Пазарджик и Смолян. С най-ниски оценки, съответно най-подкупни, са служителите във Велико Търново, в София и Кърджали. По бързина на обслужване Смолян, Пазарджик и Пловдив оформят челната тройка, докато най-мудни се оказват чиновниците в Кюстендил, Благоевград и Кърджали.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *