Назначен от Орешарски разследван за злоупотреби за 1,8 млн. лв.

Николай ТодоровНазначеният със заповед на премиера Пламен Орешарски заместник-областен управител на Видин Николай Тодоров е разследван от прокуратурата за неизгодни продажби на имоти, в резултат на които държавата е била ощетена с 1.8 млн. лв., показва проверка на Медиапул.

Наблюдаващият прокурор по делото Владислав Влашев потвърди, че срещу настоящия заместник-областен управител на Видин се води наказателно производство. То е за продажбата на множество имоти държавна собственост, докато Николай Тодоров е бил шеф на Областна дирекция „Земеделие и гори“ във Видин.

Тодоров заема поста от 2002 до 2009 година. Делото срещу него е за сделки, сключени от 2007 година до края на мандата му (по времето на Тройната коалиция). Прокуратурата разполага с доказателства, че настоящият високопоставен държавен чиновник е продал множество стопански дворове на занижени цени и без задължителните разрешения от земеделското министерство.

Прокурорските експертизи показват, че вследствие от тези сделки държавата е ощетена с около 1.8 милиона лева.

Пред държавното обвинение Тодоров е показал ксерокопия на разрешения от Министерството на земеделието и горите, но оттам са отговорили, че не могат да открият оригиналите. Поради тази причина от прокуратурата се съмняват, че става дума за фалшификати.

Всички имоти, които са предмет на делото, са продадени на един и същи човек – възрастна жена, която е майка на известен видински адвокат.

Впоследствие много от имотите са препродадени на дъщерни дружества на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, за да бъдат построени върху тях фотоволтаици.

Прокуратурата проверява възрастната жена за укриване на данъци в размер на около 150 000 лева, защото доходите от сделките не са декларирани. Прокурорската проверка за сделките се води от 2011 година, а досъдебното производство е образувано в началото на 2012 година.

Държавното обвинение обаче все още не може да окомплектова всички документи, защото много от тях не могат да бъдат открити в архива на местната земеделска служба.

Проверката за извършените продажби преди 2007 година също е показала, че има много съмнителни сделки с държавни земи, за които не могат да се открият разрешителни от земеделското министерство.

От прокуратурата казаха, че се работи и по тях.

Източник: novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *