НАД 6 ХИЛЯДИ ДУШИ НА ПРОТЕСТ, ИСКАТ ДОСТОЕН ЖИВОТ И ТРУД ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

protest Hora s uvrejdaniya bgnes

„Реформа – да, но не така!“, скандираха членове на 18 национално представителни организации на хората с увреждания

Протестиращите се опасяват, че хиляди хора с увреждания ще останат без инвалидна пенсия заради готвени промени в медицинската експертиза. Според тях вече ще се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е. Реформата в ТЕЛК предвижда още инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите.

Въпреки че вчера промените за медицинската експертиза бяха оттеглени от здравното министерство, протестиращите недоволстват срещу запазването на т.нар. „оценка на работоспособността” и твърдят, че направеното от властта досега не е достатъчно, заяви председателят на асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева. „То е нищо в момента. Ако няма политики и искрени, истински за хората с увреждания и за семействата, които се грижат за децата с увреждания считаме, че нищо не е постигнато. Затова сме и днес на площада. Ще бъдем тук докато наистина ни чуят и започнат да се правят подкрепящите политики за тях”, категорична е Събева.

В протеста се включи и Рудолфо Катани от Европейския форум на хората с увреждания. Според него държавата не спазва принципите на Конвенция за правата на хората с увреждания на ООН, която беше ратифицирана през 2012 г. „80 млн. души с увреждания в момента са с вас и ви подкрепят. Ние всички се борим за справедливост и равноправие. Хуманността и солидарността са важни за този протест. В момента се борим с нещо, което се прави срещу хората с увреждания. Правителството в България трябва да се откаже от тази реформа и да започне разговори с организациите на хората с увреждания. „Срам“ – трябва да кажем всички, заедно тази дума“, допълни Катани.

Председателят на Комисията за връзки с Европейския съюз към борда на Европейския съюз на слепите оцени като истински срам факта, че държавата не признава Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която е ратифицирала още през 2012 г. „Инвалидността е защитена от конвенцията и това трябва да се спазва“, призова Катани. Той изтъкна още, че интеграцията е човешко право.

„Не искаме пожертвования – искаме права“, настоя още Катани, като подчерта колко е важно да се борим за правата на жените с увреждания, децата с увреждания, хората в трета възраст с увреждания, които по думите му са двойно дискриминирани и се нуждаят от защита и подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *