МОСКОВСКАТА ПОЛИЦИЯ ЗАДЪРЖА 317 ДУШИ ЗА НЕРАЗРЕШЕН ПРОТЕСТ

mOSCOW BGNES

Полицията в Москва арестува 317 души, излезли на неразрешен протест пред сградата на кметството в руската столица с призив за организирането на свободни и честни местни избори, съобщава АФП. Хиляди се отзоваха на призива на опозицията да се включат в демонстрацията, след като властите отказаха да регистрират опозиционни и независими кандидати за участие във вота за градския съвет.

Митингът беше свикан по призива на арестувания за пореден път опозиционер и отявен критик на руския президент Владимир Путин Алексей Навални. Демонстрантите окупираха офиса на кмета на Москва с искане на бъде позволено на независими кандидати да се включат в местната надпревара за градски съветници – вот,който е насрочен за 8 септември.

Целта на протеста е и да окаже натиск за промяна на строго контролираната политическа система в Русия в момент, когато популярността на Путин намалява заради натрупания от години гняв заради ниските доходи на населението.

Според властите на опозиционни и независими кандидати е забранено да участват в местните избори, тъй като не са събрали необходимия брой подписи в своя подкрепа – твърдение, което опозицията отхвърля като фалшиво.

Европейския съюз изрази позиция срещу действията на полицията. Данните за задържания и прекомерна употреба на сила по отношение на мирни демонстранти представлява нарушение на правото на свобода на събранията и изразяване на мнения, заяви говорителката на външнополитическия офис Мая Косянич, цитирана от Дойче веле. Същевременно тя отправи призив от името на ЕС към руските власти да бъдат осигурени равни възможности за участие в изборите за московския парламент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *