Моника Станишева отива в Брюксел с 20 милиона печалба от пиар

Моника СтанишеваФирмата на Моника Йосифова – Станишева „Актив Груп“ ЕООД има солидни приходи от ПР и реклама през периода 2007-2012г. Данните от Търговския регистър са следните :

2007 – 3 991 000 лв.

2008 – 6 039 000 лв.

2009 – 4 620 000 лв.

2010 – 2 176 000 лв.

2011 – 2 141 000 лв.

2012 – 1 513 000 лв.

Общо за 6 финансови години – 20 480 000 лв. (словом – двадесет милиона, 480 хиляди лева).

В портфолиото на „Актив Груп“ са основно държавни институции, за чийто имидж фирмата се грижи. Фирмата е забъркана и в скандала с австрийския лобист Хохегер, осъден в Австрия, за който имаше парламентарно разследване и в България.

Миналата година Биволъ разкри, че фирмата, която има офис и в Брюксел, е получила и грант от 60 000 евро от Европейския парламент. Срещу тези пари е направено не твърде много – инсталиран е сайт с безплатен софтуер и е организирана изложба за детски рисунки. Биволъ зададе също така въпроса дали няма конфликт на интереси във факта, че съпругът на Моника Йосифова е шеф на ПЕС.

От Дирекция „Комуникации“ на Европарламента отговориха, че не виждат конфликт на интереси. Те предоставиха и декларацията подписана от Моника Йосифова, че не се намира в конфликт на интереси. Европарламентаристи от десницата бяха на друго мнение и зададоха същия въпрос на председателя на ЕП Мартин Шулц. В пленарната зала на ЕП се чуха думите, че „това мирише на възползване“. Шулц и до момента не е дал отговор.

След дълга кореспонденция с Европарламента Биволъ така и не получи финансовите документи за гранта, тъй като според Дирекция „Комуникации“ те били фирмена тайна. Моника Йосифова обаче върна получения аванс от 30 000 евро и се отказа от проекта да популяризира европейските избори.

Натиск над медиите и цензура на „Грантгейт“

Публикацията на Биволъ за скандалния грант от октомври 2013 беше премълчана от всички български медии с изключение на Mediapool, Капитал и агенция ПИК.

Постигнатият ефект обаче беше точно обратния – от случая се заинтересуваха европейските медии, както личи от публикация на Шпигел., която макар и със закъснение получи широко отразяване.

Междувременно от документи изтекли в БСП-лийкс стана ясно, че още през 2009 г. Моника Йосифова е имала·активна политическа роля в ·БСП, като е оркестрирала политически медийни кампании в полза на партията.

Сюжетът с гранта на „Актив Груп“ очевидно е бил твърде притеснителен за българските социалисти и лично за Сергей Станишев. Споменаването на трудностите да се получи публична информация именно за този грант стана причина журналистите на Биволъ да бъдат цензурирани в Съвета на Европа.

Дали новото амплоа на Станишев като евродепутат разкрива и нови възможности за бизнеса на Моника Станишева предстои да узнаем. Биволъ ще продължава да следи внимателно обществените поръчки и грантове, спечелени от фирмата „Актив груп“.

Източник:  bivol.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *