МНОЗИНСТВОТО В ЕВРОПАРЛАМЕНТА СЕ РАЗКЛАТИ, ПЕС МОЖЕ ДА ОТТЕГЛИ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА ЕНП

Stanishev

Социалистите настояват за обвързване на минималната заплата към средната

ПЕС ще преразгледа парламентарната подкрепа, която досега оказваше на ЕНП и може да я прекрати. Така мнозинството в Европарламента, което обикновено се формираше от гласовете на Европейската народна партия и от Партията на европейските социалисти вече е под въпрос.

Това бе обявено от председателя на партията Сергей Станишев пред български журналисти. „Имаме много добри анализи, много добри политики, но ни трябва действие. Това, на което ще акцентирам е необходимостта от действия. Готови ли сме за политическа битка? Искаме ли ревизия на Плана Юнкер?“, попита Станишев риторично. Според него десните в Европа налагат политики, които връщат Европа с десетилетия назад. За пример той даде Гърция, където МВФ е поискал да се премахнат колективните трудови договори, тъй като пречели на конкурентоспособността. Имало искане и да се разреши отново lockout-ът (уволнението на хора при стачка). Това са ретроградни практики от дивия капитализъм и трябва да се преборим срещу тях.

Обтягането на отношенията между ПЕС и ЕНП идва на фона на предстоящия избор за председател на Европейския парламент. Досега председател беше Мартин Шулц от ПЕС, но той напусна поста си, за да се върне да прави политика в Германия. Неофициалният мотив обаче е, че така спазва старата негласна уговорка председателското място в Европарламента две години и половина да се заема от ПЕС, а другите две години и половина от мандата да се заемат от ЕНП.

Въпросното правило обаче е установено, преди да бъде въведен постът Президент на Европейския съвет, който се заема от Доналд Туск от ЕНП, чийто мандат изтича догодина. Най-важният пост – председател на Европейската комисия се заема от най-голямата партия – в случая Жан-Клод Юнкер от ЕНП. На практика се появява възможност ПЕС да се окаже без пост в нито една от трите ключови институции. Именно това предупреждение на Сергей Станишев провокира най-силни реакции от делегатите по време на откриващата му реч на Съвета на ПЕС в Прага. Сега социалистите номинират за предедател на Европейския парламент председателя на парламентарната си група Джани Питела от Италия. „Не става въпрос за битка за постове, а за политики, за да можеш да прокараш една политика, трябва да имаш институционална тежест“, обясни Станишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *