Млади социалисти до ПЕС: Дистанцирайте се категорично от правителството

ПротестиМлади социалисти призовават Партията на европейските социалисти да се дистанцира категорично от правителството на Пламен Орешарски и да изрази подкрепа за всички граждани, които с мирни методи се борят да си върнат държавата от хватката на организираната престъпност.

Писмото до ПЕС е подписано от Христо Христев, зам.-председател от 2007 до 2009 г. на Млади европейски социалисти, Вихра Димитрова – зам.-председател (2004-2006 г.) на Младежкия Социнтерн, Димитър Митев, председател на Европейска лява младежка алтернатива, Георги Николов – председател (2006-2011) на Българска социалистическа младеж (БСМ), Росица Христова, бивш член на изпълнителното бюро на Млади европейски социалисти, Данаил Георгиев – главен секретар (2006-2011) на БСМ, Николай Тотев – главен секретар (2002-2006) на БСМ, Мария Георгиева – зам.-председател (2006-2009) на БСМ, Георги Проданов – зам.-председател на Европейска лява младежка алтернатива, Димо Господинов – член на изпълнителното бюро (2009-2011) на БСМ и Илия Марков – член на изпълнителното бюро (2009-2011) на Млади европейски социалисти.

Като убедени последователи на Европейската социалдемокрация и солидарност, се обръщаме към вас с тревога относно вашата роля в настоящата политическа ситуация в България, пишат те.

„Вече над две седмици, гражданите на България протестират срещу дълбоката връзка между организираната престъпност и правителството. Протестите бяха предизвикани от назначението за шеф на Държавната агенция за национална сигурност на личност, която символизира тази грозна симбиоза.

Господин Станишев, председател на Българската социалистическа партия, твърди, че настоящото правителство и парламентарно мнозинство има много важна мисия – да върне българската държава на хората и да възстанови демокрацията и върховенството на закона. Парадоксално, неговото мнозинство зависи от подкрепата на крайнодясната неофашистка партия „Атака“ и нейният лидер Волен Сидеров, който поставя под съмнениe целия демократичен ред, установен в България.

Освен, че е автор на няколко антисемитски книги и енергичен отрицател на Холокоста, през последните години г-н Сидеров, под прикритието на депутатския си имунитет, заедно с активисти на партията си, участва в атаката над мирно молещи се мюсюлмани в центъра на София, както и във вербално и физическо сплашване на журналисти и мирни протестиращи.

Един от последните героизми на г-н Сидеров, беше да се появи въоръжен в Народното събрание, твърдейки че носи оръжие, за да се предпази срещу „помиярите, които бродят по улиците“ (очевидно говорейки за мирните протестиращи).

За всичко това, г-н Сидеров беше награден с позицията на Председател на Парламентарната Комисия по етика. Неговото назначение беше осигурено с пълната подкрепа на парламентарната група на БСП“, пишат в писмото си младите социалисти.

Те се разграничават и от председателя на Народното събрание Михаил Миков заради изявлението му, в което „подтикна полицията да действа срещу мирните демонстриращи, а националните медии да обръщат по-малко внимание на протестите“ и припомнят, че то предизвика остра реакция от български и чужди журналисти, а г-н Оливие Базил от „Репортери без граница“ го нарече „напълно неприемливо“.

В тази обстановка, преди малко повече от седмица, европейските социалисти и социалдемократи се събраха в София за Съвета на ПЕС където изразиха подкрепата си за правителството и БСП. Българското общество реагира с недоумение, очаквайки европейските социалисти да застанат на страната на истината и справедливостта, а не да изпаднат в безпринципна защита на организация-членка, пишат още авторите на писмото.

Източник: vesti.bg

Един коментар по “Млади социалисти до ПЕС: Дистанцирайте се категорично от правителството

  1. Единственият шанс на левите сили в България е разграничаване от БСП (БКП) и приемането на принципите на социал-демократизма в духа на европейските демократична основа. Без Станишевци, Гечевци, Овчарчета, Орешарчета. Лошото, че свределът на КГБ е дълбоко заврян в системата на социал-демократизма, тъй-както и самият Путин иска да се изкара по различен от съветското КГБ.Е, да, ама, не!
    Ако не ме болеше за България толкова много, бих ожалил първо руснаците!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *