МИЯТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УЛИЦИ С ПИТЕЙНА ВОДА

Veliko Tyrnovo

Миенето на улиците във Велико Търново предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, тъй като то се извършва с питейна вода от хидрантите от водопреносната мрежа, съобщиха от БНТ.

„Тази година има, но ако разхищаваме водата и има още две-три сушави години, дали ще има достатъчно вода?“, пише Йордан Радославов, администратор на социална група, цитиран от БНТ.

„Питейната вода е много ценен ресурс, който ние трябва да щадим. Трябва да се търсят алтернативите. Понякога те са трудни, но трябва да се мисли в перспектива, за да не се случват тези кризи“, пише и Калин Василев, доктор по биология и създател на група за здравословен начин на живот.

„Във връзка със спекулации в социалните мрежи защо не се ползва речна вода – това нито е допустимо, нито би било ефикасно. Миене с речна вода би довело до допълнително замърсяване на улиците с кал и тиня, както и до неприятни миризми“, посочва пък кметът инж. Даниел Панов.

Зорница Кънчева, началник отдел за опазването на околната среда към Община Велико Търново посочи три варианта за измиване на улиците: „Първият е от микроязовир, който съществува и в момента, в близост до парк „Св. Гора“. Изпусквателният кран си работи и в момента. Този язовир се захранва от повърхностни отточни води след дъждовете. /…/ Водата от там също мирише и имахме оплаквания.
Не може да бъде използвана вода от Янтра, защото освен че мирише, има и тиня, която, ако разхвърляме по улиците, ще получим същия ефект“.
По думите ѝ измиването двукратно на града е струвало 7000 лв. За сравнение тя казва: „Една от десетте ни обществени чешми изразходи вода за 12 000 лв. Ако смятате, че това е голяма загуба – измиването с водата, значи трябва да спрем всички обществени чешми. Забранена е питейната вода за промишлени дейности, но хигиенизирането на улиците не е промишлена дейност.
В Търново няма криза и ако има такава, ще бъде спряно не само миенето, а и всички обществени чешми и автомивки в града“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *