МИНИСТЪР САЧЕВА: ДОРИ С КОНСУЛТАЦИИТЕ РАДЕВ РУШИ ДОВЕРИЕТО В ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА

Sacheva bgnes

Консултациите при държавния глава идват късно, след обявяване на датата. Това е голяма грешка и руши доверието в политическия процес. Мнението е на социалния министър и член на ГЕРБ Деница Сачева.

По думите на Сачева в студиото на БиТиВи, не можеш да започнеш консултации със съмнителни политически субекти, включително и такива, които са в процес на заличаване.

„Не знам дали това е правилен ход. Аз го оценявам като допълнителен ход в това да нарушава доверието в процеса.“ Като такива съмнителни субекти Сачева посочи партия „Възраждане“ например е в процес на заличаване, но и други, които „не са регистрирани като партии“. Вероятно Деница Сачева има предвид платформата на „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“, които обявиха, че нямат намерение и да се регистрират като партия.

„Така, както президентът ни съветва нас да бъде отговорни, така той на първо място трябва да бъде на висотата на тази отговорност, която е делегирана в тази позиция“, коментира членът на ГЕРБ.

„Това, което прави в момента президентът, вероятно е опит той отново да се опита да промени датата, защото доста прибързано я каза – без консултации и анализ. Опитва се да търси здравен консенсус около един политически акт, което не е правилно.

Иначе ГЕРБ биха взели участие в консултациите при държавния глава, ако получат покана за това. Такава все още няма.

Деница Сачева е убедена, че нито една дата за изборите не притеснява ГЕРБ и „на която и дата ние бихме се явили, бихме били първа политическа сила“. След голямото обществено напрежение да има предсрочни избори, датата 28 март е първата възможна. „Нека да бъдат изборите на 28 март“, заяви Сачева.

Деница Сачева коментира и случая с ваксинираните общински съветници в Сандански. По думите й има ваксинационен план, който трябва да се спазва, но и не трябва да се правят генерални изводи от случая.

След тази история се надявам, че по-малко хора ще поискат да го направят. Няма как това да се случи тайно. Много трудно може да остане нещо тайно в днешно време“.

Но Сандански може да има и друг ефект – да популяризира ваксинацията, тъй като хората ще видят, че политици и властта се натиска да стигнат до ваксина.

На този етап не е висок процентът на хората от домовете за възрастни и за хора с увреждания и деменция, които искат да се ваксинират – около 20% процента засега. Според Деница Сачева трябва да се подобри още информационната кампания, а и предполага, че с течение на времето ще има промяна в тези проценти“, посочи социалният министър.

Преди 31 януари няма да има разхлабване на мерките, изпълнителната власт има споразумение за това с Националния оперативен щаб. „Това, че имаме положителна тенденция, не бива да ни успокоява“, заяви тя.

Тя добави, че безработицата в страната в момента е около 6.7% и категорично отхвърли обвиненията от страна на БСП, че служителите в агенцията по заетостта се опитват с действия и думи да отклонят граждани от това да се регистрират като безработни. Работата на служителите е да търсят и намират работа на хората, това че разпитват подробно гражданите е тяхно задължение, обясни Сачева.

Обмисля се, макар и да няма крайно решение все още, добавката за пенсионерите да бъде продължена във времето. В момента решението е за до март месец включително. „Категорично помощта за пенсионерите е свързана със здравната криза, ще я има добавката, докато има такава криза. Добавката не е свързана с изборите, това са обвинения, които открояват мисленето на нашите опоненти, които биха действали така“, коментира Деница Сачева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *