МИНИСТЪР ПЕТКОВА: НАДВЗЕТИТЕ СУМИ ОТ ТОПЛОФИКАЦИИТЕ ЩЕ СЕ ПРИСПАДАТ ОТ СМЕТКИТЕ

Petkova

Енергийният министър дава добра оценка на работата на КЕВР

Не биха настъпили някакви сътресения на финансовото състояние на топлофикационните дружества от намалението на цената на парното за битовите потребители и бизнеса. Това мнение изрази в сутрешния блок на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й намалението на цената на природния газ безпрецедентно доведе до намаление на цената на парното за битовите потребители и бизнеса.

 В момента „Булгаргаз“ подписва 199 споразумения с клиентите си за връщане на 210 млн. лв. надвзети пари заради предоговорената с „Газпром“ по-ниска цена на природния газ. Тези клиенти са топлофикационните и газоразпределетилените дружества. Петкова обясни, че на домакинствата пари няма са връщат, а надвзетите суми ще се приспадат от сметките. Реални пари ще получат само онези абонати, които вече не са клиенти на топлофикационните дружества.

Тя определи като комуникационен проблем разминаванията за цената на топлинната енергия. Няма основания хората да се притесняват за това, че ще има покачване на цената на топлинната енергия на 22%, увери енергийният министър.

КЕВР е компетентният орган, който трябва да излезе с финално решение. Няма причини за покачване цената на електрическата енергия, според Теменужка Петкова. Настоящият състав на КЕВР се включи в регулирането на енергийната система в много труден момент. Секторът е стабилен и това се дължи на ценовите решения, отчете Теменужка Петкова.

КЕВР, в рамките си на този си състав и мандат, се справи добре и допринесе за енергетиката на България да бъде в добро финансово състояние. Ние сме работили добре с КЕВР, те са независим орган и изпълнителната власт не може да има никакви претенции, даде да се разбере тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *