МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА: ПО ВСИЧКИТЕ 21 ПРЕПОРЪКИ ОТ ДОКЛАДА НА СМЕТНАТА ПАЛАТА ВЕЧЕ ИМА ИЗДАДЕНИ ЗАПОВЕДИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Banov bgnes

Вчера бе оповестен доклад, в който се констатира 3 години бездействие от страна на ведомството на Боил Банов, явно последван от светкавична реакция

Очаква се днес министърът на културата Боил Банов да отговори на критичния одит на Сметната палата за лошото състояние на паметниците на културата. Очаква се Банов да коментира данните от вчера, които сочат, че у нас са декларирани близо 40 000 недвижими културни ценности. Сред тях са и близо 15 хил. сгради, които въобще не са изучени.

В доклада се констатира, че ресорното министерство и Националният институт за недвижимо културно наследство не осъществяват ефектива поддръжка на обектите с архитектурно наследство. В периода от 3 години, който обхваща одита на Сметната палата, не е имало мониторинг на състоянието на недвижимото културно наследство у нас.

С оглед критичните констатации на одита от Сметната палата издадоха общо 21 препоръки – 15 препоръки до министъра на културата и 6 препоръки на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство. Препоръките целят в България да се подобри опазването на културното наследство, а не обектите с такова значение да бъдат занемарени и рушащи се и впоследствие заменяни със нови сгради, неподхождащи на архитектурата. Освен всичко това докладът отчита, че над девет години след влизането в сила на Закона за културното наследство, у нас все още няма Национална стратегия за развитието на културата.

Още снощи от Министерство на културата излязоха със съобщение, в което се твърди, че по всичките 21 препоръки вече има издадени заповеди за изпълнение. От министерството констатират и че в хода на одита на Сметната палата са препоръчани и коригиращи действия по част от дейностите в областта на недвижимото културно наследство, включително промяна в нормативната уредба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *