МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА ПОЛУЧИ ОТЛИЧИЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО В МОСКВА

image-0-02-08-d2087bdf02ee14cdb8453715faa8e3cc90995d45c362443aff3b9bc154cf54d2-V

Водещо събитие в рамките на българското участие на „INTOURMARKET-2017“ бе провеждането на Българо-руската кръгла маса на тема „Здраве и отдих – съвременни тенденции в развитието на туристическите услуги”

Министерството на туризма получи специален диплом за активно участие и презентиране в рамките на Международното туристическо изложение „INTOURMARKET-2017“ в Москва, Русия. България се представя с национален щанд на едно от най-големите международни туристически изложения.

„INTOURMARKET-2017“ се организира със съдействието на Правителството на Руската федерация, Министерството на културата, Федералната агенция по туризъм, Руския съюз на туриндустрията, Асоциацията на туроператорите на Русия и други водещи структури в областта на туризма.

През тази година на изложението INTOUMARKET страната ни се представя с национален щанд на площ от 128 кв.м. В рамките на националното участие се презентират традиционните и нови туристически продукти, които се предлагат на руския пазар с цел укрепване и разширяване позициите на България като туристическа дестинация. На щанда са представени общините Варна, Бургас, Несебър и български туроператори, работещи на руския пазар.

Министърът на туризма Стела Балтова бе официален гост и участва в церемонията за откриване на изложението. Тя проведе разговор с В. Мутко, вицепремиер на Руската федерация, отговарящ за спорта и туризма. В разговора двете страни заявиха желание за продължаване на сътрудничеството в областта на туризма, а вицепремиерът подчерта силното представяне на България на туристическото изложение и популярността й сред руските туристи като привлекателно и спокойно място за почивка.

Министър Балтова проведе още среща с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм. Тя изказа благодарност за доброто партньорство с Федералната агенция по туризъм, за съдействието лично на Олег Сафонов, оказвано на Министерството на туризма на Република България при провеждането на мероприятия в Русия и заяви желание за активизиране на сътрудничеството както с туристическата администрация, така и с всички регионални отраслеви структури, туристическия бизнес и руските медии. Тя подчерта, че Русия е един от основните туристически партньори на България и страната ни се нарежда сред десетте направления през 2016 г., предпочитани от руските туристи, които сами избират своята почивка.

Министър Балтова акцентира върху факта, че България се отнася с уважение и грижа към своите гости от Русия, към руските туристи, като българските административни структури и туроператори гарантират безопасност, конкурентни цени, добро съотношение цена-качество, висок професионализъм в обслужването на руските туристи.

Олег Сафонов подчерта желанието на руската страна да продължи сътрудничеството със страната ни и да се засили обмена на туристи между двете страни. Той отбеляза интереса в Русия към туристическите възможности на България, като освен традиционните морска и ски ваканция, руските туристи вече търсят и културно-познавателни, историко-патриотични, балнеолечебни програми. През първите месеци на 2017 г. се забелязва и засилване на интереса към организираната детска почивка в българските детски лагери. Обсъдени бяха също възможностите за съвместни проекти в областта на круизния туризъм.

Двете страни отчетоха сериозните възможности за активизиране на обмена на туристи, бързо развитие на българските туристически продукти и разширяване на предлагането им на руския пазар, като министър Балтова подчерта сериозните планове на министерството за промотиране на България в руските региони. Олег Сафонов предложи съдействие от страна на Федералната агенция при участието на България в регионалните туристически форуми, конференции, презентации, семинари.

Министър Балтова покани всички заинтересовани руски региони да вземат участие в туристическите изложения и форуми в България, като обясни, че това е добра възможност за установяване на нови бизнес контакти между българските и руските компании, работещи в областта на туризма.

Олга Ярилова, директор на дирекция „Туризъм“ в Министерството на културата на Руската федерация, информира министър Балтова по време на разговора, проведен на изложението, че руската страна планира провеждането на мащабни „Дни на руската духовна култура в България“, които ще стартират през месец юни 2017 г. с голям българо-руски туристически форум в София.

Ползотворна бе още и срещата на министър Балтова със заместник-ръководителя на ФАТ Роман Скоръй, на която бе дадена положителна оценка на съвместната работа по стартиралите културно-познавателни и историко-патриотични програми, насочени към младежката публика в България и Русия и бе решено изготвянето на програма за бъдещата работа в тази насока.

Срещите с губернатора на Алтайския край А. Карлин, министъра на туризма на Калининградска област А. Ермак, изпълнителния директор на Уралската асоциция на туризма М. Малцев, ръководителите на туристическите администрации на Самарска и Тамбовска област, Алтайски край,  показаха големите възможности за активизиране на работата за привличане на туристи от руските региони.

Водещо събитие в рамките на българското участие на „INTOURMARKET-2017“ бе провеждането на Българо-руската кръгла маса на тема „Здраве и отдих – съвременни тенденции в развитието на туристическите услуги”, организирана от Министерството на туризма на Република България и Федералната агенция по туризъм на Руската федерация. Обсъдени бяха теми от взаимен интерес в областта на двустранните отношения – възможности за развитие на балнеологичния и рехабилитационен туризъм в българските курорти, предлагането на още по-атрактивни туроператорски пакети за руски и български туристи с активното съдействие на нашите туроператорски асоциации и туристически компании. Също така бяха коментирани засилване на сътрудничеството в областта на детския отдих в българските черноморски и балнеоложки курорти, развитие на сътрудничеството в областта на културно-историческия туризъм чрез създаване на съвместни проекти, предлагане на туристически пакети за поклоннически пътувания и развиване на религиозния туризъм.

 

​В кръглата маса взеха участие министърът на туризма Стела Балтова, посланикът на Република България в Руската федерация Бойко Коцев, заместник ръководителят на ФАТ Р. Скоръй, изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите в Русия М. Ломидзе, изпълнителният директор на Уралската асоциация по туризъм М. Малцев, ректорите на водещи руски висши учебни заведения, които подготвят кадри в областта на туризма.

 

​От българска страна презентации направиха общините Пловдив, Варна, представителите на Българската асоциация по балнеология и СПА туризъм, СОК „Камчия“, „Медика-Албена“.

 

Кръглата маса се превърна в площадка на активен обмен на информация и бяха представени много нови възможности в областта на туризма, които България предлага на своите гости от Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *