МИЛОШ ЗЕМАН: ЧЕХИЯ НЯМА ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИ!

Milosh Zeman bgnes

Приемът на мигранти ще стане храна за терористични атаки в страната ни, обяви държавният глава

Президентът на Чехия Милош Земан отклони предложението на правителството да приеме около 2700 бежанци в страната, предаде руската редакция на „Дойче Веле“, цитирана от „Фокус“. „Президентът е против разполагане на бежанци на чешка територия“, съобщи секретарят на президента Иржи Овчарек.

И по-рано Земан се е изказвал негативно за бежанците. Миналата седмица той разкритикува германския канцлер Ангела Меркел, че „има склонност да настоява на своето, когато действителността свидетелства за друго“. Според него Меркел трябва да признае, че „културата на гостоприемство, за която настоява е безразсъдна“.

Чехия не трябва да приема никакви бежанци, заяви и вицепремиерът и финансов министър Андрей Бабиш, който отхвърли квотите на ЕС и заплаши със съдебна процедура ако бъдат наложени санкции на Прага. Милиардерът Бабиш е и лидер на партия „Действие на недоволните граждани 2011“ (АНО), която в момента е най-популярната в страната. „След случващото се в Европа ясно заявявам, че не искам един-единствен бежанец в Чехия, дори временно“, обяви Бабиш. Чехия и други централноевропейски страни са силно критични към реакцията на ЕС на мигрантската криза, при която над 1 милион души влязоха в блока през 2015 г. Чешкото правителство е против квотната система на ЕС за разпределяне на бежанци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *