Милионерът Борислав Дионисиев е бил агент на Държавна сигурност

Борислав Дионисиев

Борислав Дионисиев | Снимка: bulgaria-news.bg

Две важни фигури, свързани с разпределението на крупни капитали през българския преход се оказаха поредните бизнесмени, с агентурно минало в Държавна сигурност.

Борислав Дионисиев, един от съучредителите и двигателите на основания през 1993 г. Г-13, клуба на едрия бизнес в България в началото на прехода и Радослав Ненов, бивши синдикалист в КТ „Подкрепа”, а след това вицепрезидента на „Мултигруп” се оказаха агенти на Държавна сигурност.

Тяхната принадлежност към репресивния апарат на БКП преди 10 ноември 1989 г. беше оповестена днес от комисията по досиетата при проверката на „Централна кооперативна банка“ АД (ЦКБ) и свързаните с нея банкови институции, които тя придобива впоследствие (решение №2-254 от 6 ноември 2013 г.).

Борислав Дионисиев е вербуван през 1981 г. от Второ главно управление на ДС като агент под псевдонима „ХРИСТОВ”. Използван е по американска линия. Годината ва вербуването му съвпада с работата му в международния отдел на сп. „Отечество” Досието му е запазено.

Проверен е в качеството си на член на Съвета на директорите на „Капитал банк” в периода 1993-1998 г. „Капитал банк” е обявена в несъстоятелност през 1998 г. и е придобита от ЦКБ през 2005 г.

Борислав Дионисиев е роден през 1947 в София. Завършил е международни икономически отношения в някогашния ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС). Следвал е и в Киев. Втората му съпруга е руския Олга Шчербика. През 1979 г. е специализирал в университета в Осло, Норвегия. От 1975 до 1981 г. работи в Института по съвременни социални теории. В периода 1981-1989-а е редактор и завеждащ международен отдел в сп. „Отечество”.

След промените се впуска в частния бизнес. От 1989 до 1991 г. е представител на гръцката икономическа групировка „Вардиноянис” за Източна Европа. През 1992 г. създава „Булвария холдинг”. През 1999 г. обединява “Електроимпекс” и „Машиноекспорт” в “Електромашинари холдинг”. През 2000 г. става председател на съвета на директорите на „Софарма”.

През 2003 г. е избран за член на надзорния съвет на корабостроителницата “Булярд”.

В средата на миналото десетилетие Дионисиев се нарежда в топ 10 на най-богатите мъже в България. През 2008 г. дружествата на групата „Софарма”, контролирана по това време от Борислав Дионисиев се оценяват на борсата на 929 милиона лева.

Снимка

От ляво на дясно: Димитър Иванов, Радослав Ненов и Илия Павлов по времето, когато първите двама са вицепрезиденти в „Мултигруп” | Снимка: novinar.bg

Радослав Ненов (1958) е вербуван от Окръжно управление на МВР-ДС в Ямбол по линия наПърво главно управление на ДС през 1977 г. под псевдонима „ЦВЕТЕЛИН” През 1985 г. той работи и по линия на Второ главно управление на ДС. Част от досието му е запазено.

Той е проверен в качеството си на член на Съвета на директорите на Кредитна банка (банката на „Мултигруп”, б.а.) в периода 1995-1997 г. и член на Надзорния съвет на Кредитна банка (1997-1998). Кредитна банка е обявена в несъстоятелност през 1997 г., а през 2002 г. е придобита от ЦКБ.

След промените Радослав Ненов прави кариера като синдикалист и в първите години на прехода е дясната ръка на президента на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. След това става вицепрезидент на икономическата групировка „Мултигруп”, оглавявана от Илия Павлов. През 1998 г. е отстранен, но запазва контрола върху приватизационния холдинг „МG елит холдинг”. В него по това време влизат 27 предприятия и хотели, взети по време на масовото раздържавяване от приватизационния фонд „Мултигруп елит“.

Проверката на ЦКБ е обхванала общо 217 души на ръководни постове в нея и в свързаните с трезора други банкови институции. От тях с установена принадлежност към комунистическите тоталитарни служби са общо 30 души. Освен Дионисиев и Ненов, сред огласените имена е и това на банкера Янко Янков, председател на Банка за земеделски кредит.

Христо Христов

Борислав Дионисиев с Лора Видинлиева

Борислав Дионисиев с Лора Видинлиева

Един коментар по “Милионерът Борислав Дионисиев е бил агент на Държавна сигурност

  1. Поредният опит да се търсят скандали. ДС имат стари кадри навсякъде, не знам защо се концентрирате върху няколко. Я кажете колко има в КТБ, в ПИБ, в Алфабанк? А колко политика има от ДС?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *