МЕСТАН ОБЯВИ, ЧЕ ДОСТ НЕПОИСКАНО ЩЕ ПОДКРЕПЯ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

mestan-bgnes

ДПС застана официално зад кандидатурата на Пламен Орешарски за президент

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан обяви официално, че неговата политическа формация ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева за изборите на 6 ноември. Решението е взето на „принципа на изключването“ стана ясно от обясненията на лидера на партията Лютви Местан. Той се застрахова, че това е непоискана подкрепа. От ДОСТ се заканиха, че активно ще участват в подкрепата на кандидатурата на Цачева.

„Тук следва най-интересното. Знам, че е трудно да се разбере, защото наистина е необичайно, може би дори е прецедент. Но ние ще дадем тази подкрепа без тя да е поискана. Не съм имал разговори  нито с Цецка Цачева, нито с премиера Бойко Борисов – председател на ГЕРБ, нито с когото и да е от ГЕРБ. Защото ние не споделяме принципа „няма да дадем непоискана подкрепа“. Това изречение ни мирише на покана за сделка, на търгашество. Ние не разбираме политиката като сделка. Когато има принципи, може да се даде непоискана подкрепа“, обоснова решението на партията си Местан. Той коментира, че нито един ляв кандидат няма да бъде гарант за евроатлантическото бъдеще на България. Местан заяви, че очаква от бъдещия президент на България ясно да заяви, че България желае оттеглянето на Русия от Крим. „Тук става въпрос за най-тежкото предизвикателство пред, което е изправена България през последните 15 години. Ние си мислехме, че евроатлантическия път на България се радва на консенсус. Смятам обаче, че ако президентската надпревара бъде спечелена от който и да е от левите кандидати ще се появи сериозен риск за евроатлантическата ориентация на България“, акцентира още лидерът на ДОСТ.

Междувременно от ДПС официално декларираха подкрепата си за двойката Орешарски-Папазов. това стана след заседанието на Централния съвет на партията. Пред журналисти лицето на партията Мустафа Карадайъ заяви, че Орешарски покрива изцяло профила, който ДПС е очертала за бъдещия държавен глава. „Следващият президент според ДПС трябва да е надпартиен, убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и развива демократичните постижения, да работи за правова и социална държава, да бъде чувствителен към правата и свободите на човека, да бъде обединител на нацията, да работи за международния авторитет на страната и да отстоява твърдо нашите интереси като страна членка на ЕС и НАТО“, заяви той.

Карадайъ определи предсрочните парлачментарни избори през пролетта като неизбежни. „ГЕРБ не могат вече да се крият зад националистите, които Съветът на Европа нарича фашисти“, каза той.

По думите му за 26 години никой не си е позволил да променя изборните правила в хода на предизборната кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *