МЕРКЕЛ ОТНОВО ОГЛАВЯВА НЕМСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ВСЕ ПАК ШУЛЦ ЩЕ БЪДЕ МИНИСТЪР

Merkel bgnes

Германският канцлер иска по-млади министри в новия си кабинет

Германският канцлер Ангела Меркел призова по-млади членове на нейната партия да заемат министерски постове в нейния нов кабинет. Пред германска телевизия канцлерът каза: „Трябва да сме сигурни, че се обмислят не само хора над 60-те години, но и по-млади“ Тя също така защити „болезнените“ отстъпки, направени по отношение на социалдемократите (СДП), за да подпишат коалиционно споразумение.

Тя опроверга спекулациите, че може да се оттегли от поста преди следващите парламентарни избори през 2021 г., предаде Дойче веле. Ако коалиционното споразумение между оглавявания от Меркел блок ХДС/ХСС и социалдемократите бъде прието от редовите членове на ГСДП, тя ще остане начело на правителството.

Ако членовете на ГСДП гласуват против създаването на „голяма коалиция“, канцлерът не изключва възможността за провеждане на нови избори, като в този случай ще продължи да бъде лидер на ХДС. По думите й, решението да бъде отстъпено на социалдемократите министерството на финансите е болезнено, но обяснимо. По традиция то се оглавява от представител на ХДС, но ако християндемократите не бяха направили този жест, преговорите биха се озовали в задънена улица.

Меркел беше категорична, че вижда Мартин Шулц като министър в бъдещия кабинет, въпреки решението му да се откаже от предложения му пост на външен министър.

Социалдемократите са критични по отношение на наричаното от тях „принудителни строги ограничения“, наложени на страните от Южна Европа като Гърция от Волфганг Шойбле и казаха по време на предизборната кампания, че те ще стимулират инвестициите. В неделя Олаф Шолц от социалдемократите, за когото се очаква да стане германски финансов министър, каза, че Германия не трябва да казва на другите европейски страни как да ръководят икономиките си и че са били направени грешки. Но Шолц също така каза, че СПД ще продължи балансираната бюджетна политика на Шойбле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *