МЕДИАНА: 29% ИСКАТ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ, ФОРМАЦИИ НА РАДЕВ И ТРИФОНОВ ВЛИЗАТ В ПАРЛАМЕНТА

Plenarna zala bgnes

37% от българите предпочитат правителството да довъри мандата си

Намалява популярността на управляващите. Понижен е рейтингът на премиера Бойко Борисов. За месец популярността му е намаляла с 6 %. След него с понижен рейтинг са Волен Сидеров (- 5 %), Томислав Дончев (- 5 %), Цветан Цветанов (-3 %).

Социолозите отчитат спад и в общата оценка на работата на кабинета („Среден“ – 3.29). Това показва обществено проучване на социолозите от Медиана, проведено през септември 2018 г.

От юли досега хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели с близо десет процента Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37 %) и желаещите то да си отиде предсрочно (29 %) е само 8 %, при 20 % преди три месеца.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто. Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при „Обединените патриоти“, които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%. Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите. „Воля“ продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните сили все още са извън парламента, но ако се обединят „Демократична България“(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС.

Над половината от избирателите (общо 55%) заявяват, че е възможно да гласуват за засега хипотетичните „Партия на Слави Трифонов“ и „Партия на Румен Радев“. Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори и непредвидимо.

Твърденията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото, признават от Медиана.

Проучването е направено между 1 и 8 септември 2018 г. сред 1006 пълнолетни граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *